Η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να “χακάρει” τις συνομιλίες σε Viber και Whatsapp
Έτοιμη να “χακάρει” τις συνομιλίες σε Viber και Whatsapp είναι η Ελληνική Αστυνομία, κάτι που σίγουρα θα κάνει πολλούς πολίτες να αισθανθούν… αρκετά άβολα.
Στα τέλη Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός συστήματος που παρακολουθεί αυτές τις εφαρμογές, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Παρόμοια συστήματα για Viber και Whatsappδιαθέτουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, η προμήθεια αυτών των συστημάτων, που έχει κριθεί απολύτου προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% Viber και Whatsapp για την επικοινωνία τους.
Ωστόσο, θα αλλάξει και τον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.
Ο λόγος που επικαλείται η ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, αυτό θα γίνει επειδή την τελευταία τριετία το μεγαλύτερο ποσοστό των ερευνών για δράση συμμοριών, ενόπλων οργανώσεων και φανατικών ισλαμιστών, είχαν βρεθεί αδιέξοδο λόγω της μαζικής χρήσης των Viber και Whatsapp που δεν είναι δυνατόν να παρακολουθηθούν από τα συστήματα.
Κι αυτό γιατί δεν διασυνδέονται με τούς παρόχους της κινητής τηλεφωνίας, έχουν σύνθετα συστήματα αποκρυπτογράφησης, ενώ προαπαιτούν και την ύπαρξη τεράστιων ηλεκτρονικών αποθηκευτικών χώρων.
Οι αρχές ασφαλείας ύστερα από ορισμένες ειδικές αναφορές ή «κενά» σε διάφορες συνεννοήσεις, διαπίστωναν ότι οι βασικοί εμπλεκόμενοι ενεργοποιούσαν Viber, Whatsapp και άλλα περίπου 1.000 προγράμματα διαδικτυακής τηλεφωνίας (VoIP – Voice Over Internet Protocol), απ’ όπου όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί μιλούσαν με ασφάλεια χωρίς οι ερευνητές να καταλάβουν το τι λένε.
Επιπλέον δεν μπορούσαν να σχηματίσουν επαρκείς «χαρτογραφήσεις» κλήσεων μεταξύ διαφόρων υπόπτων ώστε να προσδιορίσουν πρόσωπα και διασυνδέσεις. Μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο – όπως λέγεται από πλευράς ΕΛΑΣ – σε πρόσφατες εγκληματικές ενέργειές άγνωστα πρόσωπα είχαν επιχειρήσει να εξαφανίσουν τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, γιατί μόνο μέσω αυτών θα μπορούσαν να διαπιστωθούν ποια κρίσιμα στοιχεία για τις δραστηριότητές τους ενδεχομένως να είχαν καταγραφεί σε Viber και Whatsapp.
Ισραηλινά και Βρετανικά συστήματα
Τα συστήματα που επίκειται ν’ αποκτήσουν οι ελληνικές αρχές είναι κυρίως αυτα Ισραηλινών ή βρετανικών εταιρειών κι έχουν αρχικά τη δυνατότητα να καταγράφουν τον κύκλο των επαφών τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω Viber, WhαtsΑρρ κ.λπ. καθώς και το στίγμα των τηλεφώνων που πραγματοποιούν τις κλήσεις.
Κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για να μπορεί να εντοπίζονται ύποπτοι σε χώρους όπου διαπράττονται εγκληματικές ενέργειες αλλά κι ύστερα να δημιουργούνται σχεδιαγράμματα με τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων με βάση την αλληλουχία των κλήσεων.
Υφαρπαγή μηνυμάτων, αρχείων, συνομιλιών
Επίσης αυτό το σύστημα παρέχει σημαντική δυνατότητα για υφαρπαγή των αρχείων και των μηνυμάτων που ανταλλάσσονται μέσω Viber και Whatsapp. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και τον περιεχομένου των συνομιλιών, αφού φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα -σε συνεννόηση με ορισμένες εταιρείες διαδικτυακών εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και διεθνή αστυνομική συνεργασία -να δίνονται οι κλειδάριθμοι αποκρυπτογράφησης των συνομιλιών.
Επίσης μελετάται και η απόκτηση ειδικών λογισμικών όπως του “Pegasus”, ισραηλινής εταιρείας, ώστε να παγιδεύεται μέσω αποστολής μηνυμάτων το ύποπτο τηλέφωνο και να καταγράφονται όλες οι κινήσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης από οποιαδήποτε συμβατική ή διαδικτυακή εφαρμογή.
Την ίδια ώρα βέβαια όλα αυτά αναμένεται ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αφού κανείς δεν θέλει να νιώθει πως ότι λέει, στέλνει ή γράφει κάποιος παρακολουθείται και από… την αστυνομία.
Αρκετοί είναι αυτοί επίσης που θέτουν το ερώτημα για το αν η αστυνομία μέσω Viber και Whatsapp θα παρακολουθεί αμιγώς τους εγκληματίες, η και… όχι μόνο.