17 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το φιλί της ζωής στο παλιό μου PC

1 min read
| Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Είναι γεγονός ότι σήμερα και την ώρα που μιλάμε πολλοί από εμάς δεν αντικαθιστούμε το παλιό μας pc με ένα καινούριο είτε γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα είτε γιατί είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με το παλιό μας και αργό PC και έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε με ένα «απογοητευτικό» μηχάνημα.


Μπορεί να μας ζαλίζουν τα αυτιά κάθε λίγο και λιγάκι ότι πρέπει κάθε 2 χρόνια να αντικαθιστούμε τα PC μας γιατί η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται αλλά παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να περιμένουμε να περάσει ο καιρός για να βγουν μηχανήματα με καλύτερες προδιαγραφές ή ακόμα να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε ένα νέο PC.

Πολλές φορές φτάνουμε και στο σημείο να περιμένουμε έως και 5 λεπτά για να κάνει εκκίνηση το laptop μας ή το PC μας.

pc

Παρόλα αυτά εάν δε θέλετε ή δεν είστε ακόμα έτοιμος/η για να αντικαταστήσετε το ήδη υπάρχων pc σας παρακάτω σας έχουμε μερικές πολύ απλές  συμβουλές για να μπορέσετε να δώσετε λίγη παράταση ζωής στο παλιό σας μηχάνημα ή αλλιώς “το φιλί της ζωής στο παλιό μου PC”:

1) Βήμα

Πολύ σημαντικό είναι να έχετε εγκατεστημένα αξιόπιστα προγράμματα προστασίας από ιούς και κακόβουλα λογισμικά.

Εμείς προτείνουμε το Antivirus Nod32 της ESET

Η ασφάλεια και η προστασία είναι το Νο 1 στις ημέρες μας.

Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα antivirus στον υπολογιστή μας ιδίως στα Windows διότι οι απειλές σήμερα ολοένα αυξάνονται και πολλές φορές όταν την πατάμε είναι συνήθως αργά.

pc

2) Βήμα

Κάντε ένα βασικό καθαρισμό δίσκου κάθε εβδομάδα σχεδόν. Πλοηγηθείτε στον σκληρό σας δίσκο, μέσα από το Windows Eplorer και κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου: C, από εκεί επιλέξτε Ιδιότητες.

Θα σας ανοίξει μια οθόνη που περιέχει ένα κουτί με την ένδειξη “Εκκαθάριση Δίσκου“. Κάντε κλικ και ακολουθήστε τις οδηγίες. Αυτό σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από όλα τα είδη των “σκουπιδιών” που μπορεί να επιβραδύνουν το pc σας και να τρώνε χώρο στο σκληρό δίσκο.

Untitled 2 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ο καθαρισμός του δίσκου είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να ανακτήσετε τον χαμένο χώρο και να επιταχύνετε τα πάντα.

3) Βήμα

Πάλι στην μονάδα δίσκου C καλόν είναι να κάνετε και ένα defragmantation  στα Ελληνικά σημαίνει αποκατακερματισμός . Τι σας βοηθάει όμως αυτό;

Θα το βρείτε στην δεύτερη καρτέλα πατήστε το κουμπί Βελτιστοποίηση

Untitled 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Κατακερματισμός και αποκατακερματισμός (fragmentation and defragmentation)

Καθώς κάθε αρχείο είναι αποθηκευμένο σαν μια συνδεδεμένη λίστα από συστοιχίες, τα δεδομένα που περιέχει μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στο δίσκο. Αν ένα αρχείο 10 ΜΒ είναι αποθηκευμένο σε ένα δίσκο που χρησιμοποιεί συστοιχίες μεγέθους 4096 bytes, τότε χρειάζεται 2560 συστοιχίες. Αυτά οι συστοιχίες μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά ίχνη, διαφορετικές πλακέτες, γενικά μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε.

Ωστόσο, αν και ένα αρχείο μπορεί να διασκορπιστεί μέσα σε ολόκληρο το δίσκο, αυτό απέχει πολύ από την επιθυμητή κατάσταση. Ο λόγος είναι η απόδοση. Όπως συζητήθηκε, στο μέρος που περιγράφεται η απόδοση των δίσκων, οι δίσκοι είναι σχετικά αργές συσκευές, κυρίως λόγω των μηχανικών μερών τους. Κάθε φορά ο σκληρός δίσκος πρέπει να μετακινεί τις κεφαλές σε διαφορετικό ίχνος, πράγμα που παίρνει αρκετή ώρα σε σχέση με το χρόνο που λειτουργεί ο επεξεργαστής. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να περιορίσουμε το διασκορπισμό του αρχείου στο δίσκο.

Στην ιδανική περίπτωση ένα αρχείο θα έπρεπε να είναι συνεχόμενο, όλες οι συστοιχίες που χρησιμοποιεί να είναι τοποθετημένες η μια μετά την άλλη. Αυτό θα επέτρεπε σε ολόκληρο το αρχείο να διαβαστεί, χωρίς πολλές μηχανικές κινήσεις από το δίσκο. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία βελτιστοποιούν την απόδοση του δίσκου διευθετόντας τα αρχεία κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συνεχόμενα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αποκατακερματισμός (defragmentation).

TIP! Μία καλή αναβάθμιση που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε έναν SSD σκληρό δίσκο (Solid State Drive) ο δίσκος SSD έχει πολύ πιο άμεση πρόσβαση στα αρχεία μας από τον δίσκο τον κλασικό HDD διότι δεν έχει κανένα μηχανικό μέρος όλα τα στοιχεία αποθηκεύονται ηλεκτρονικά στις μνήμες του.

Είναι πως έχουμε τις μνήμες RAM καθώς και αυτή χρησιμοποιείται για αποθήκευση και ανάγνωση δεδομένων σε χαμηλότερες βέβαια συχνότητες που όμως όταν σβήσουμε τον υπολογιστή και τον ξαναανοίξουμε δεν χάνονται τα δεδομένα.

4) Βήμα

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε το σύστημα σας ενημερωμένο εγκαθιστώντας τις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού που είναι διαθέσιμες είτε από τον κατασκευαστή του μηχανήματος είτε μιλάμε για Dell  είτε από το κατασκευαστή του λογισμικού βλέπε ενημερώσεις Windows ή ενημερώσεις προγραμμάτων που έχετε εγκαταστημένα στον υπολογιστή σας. π.χ. ενημέρωση των drivers της κάρτας γραφικών

pc υπολογιστής

5) Βήμα

Πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου μέσα από την πλοήγηση των Widows και πηγαίνετε στην προσθαφαίρεση προγραμμάτων.

Απεγκαταστήστε από τον υπολογιστή σας όσα προγράμματα δεν χρησιμοποιείτε.

Υπάρχουν επίσης και πολύ καλά software το RevoUninstaller ή το CCleaner δοκιμάστε τα

Κάθε λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στο PC

1ον καταλαμβάνει χώρο στο σκληρό δίσκο.

2ον κάνει εγγραφές στο Μητρώο των Windows το λεγόμενο Registry πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλώνει το αρχείο του μητρώου και έτσι τα Windows στην εκκίνηση τους ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για εκκίνηση αφού αναγκάζονται να φορτώσουν μεγαλύτερο αρχείο.

3ον μπορεί να τρέχει στο παρασκήνιο των εφαρμογών καταναλώνοντας πόρους τους συστήματος σας όπως μνήμη, CPU κ.λ.π.

Ένα πολύ καλό προγραμματάκι είναι της Microsoft από τη σουίτα SysInternals το Autoruns

Κατεβάστε το και εγκαταστήστε το είναι το τέλειο εργαλείο για να δείτε ποια προγράμματα εκκινούν με τα Windows και τα καθυστερούν ποιες υπηρεσίες φορτώνουν αυτόματα με την εκκίνηση κ.λ.π.

6) Βήμα

Τέλος, οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε και πολύ σημασία σε αυτό το βήμα, αλλά είναι άκρως απαραίτητο εάν διαθέτετε ένα επιτραπέζιο pc με το μεγάλο το κουτί που περιέχει όλα τα εξαρτήματα και το έχετε όπως το έχουμε οι περισσότεροι στο πάτωμα, τότε θα πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα από τη σκόνη, η σκόνη είναι ο ύπουλος εχθρός των ηλεκτρονικών μερών ενός κυκλώματος όπως είναι και ο υπολογιστής μας.

και προσοχή όχι με σκούπα ή κάποιο σκουπάκι που κάνει αναρρόφηση γιατί υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί κάποιο εξάρτημα μόνο με blower (φυσερό)

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα