23 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Project Silica της Microsoft η επανάσταση στα μέσα αποθήκευσης

1 min read
321A6112 adj | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σε συνεργασία με την Warner Bros η Microsoft αποθήκευσε σε ένα κομμάτι γυαλιού χαλαζία διαστάσεων 75 x 75 x 2 mm, την πλήρη κόπια της ταινίας Superman του 1978.


Το κομμάτι γυαλιού Project Silica που περιέχει τον Superman είναι διαστάσεων 7,5 cm x 7,5 cm x 2 mm και χωρητικότητας 75,6 GB δεδομένων. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο εντυπωσιακό δεδομένου ότι ένα Blu-ray διπλής στρώσης κρατά 50 GB σε δίσκο 12 cm. Αλλά καθώς η Microsoft αναπτύσσει την τεχνολογία, δημιουργεί δίσκους με υψηλότερες δυνατότητες και προδιαγραφές. Επιπλέον, το κύριο όφελος αυτού του νέου μέσου είναι η μακροζωία και η σταθερότητα, όχι η ικανότητα.

Οι ερευνητές εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα θα μπορούν να διαβαστούν ακόμη και αν ψηθεί μέσα σε φούρνο, ή βραστεί με καυτό νερό, η ακόμα και αν το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων ή το ξύσετε με αιχμηρό αντικείμενο.

Το Project Silica χρησιμοποιεί λέιζερ παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική επέμβαση ματιών Lasik για να κάψουν σχήματα που ονομάζονται voxels σε γυαλί. Αυτά τα voxels κατέχουν πολλαπλά κομμάτια πληροφοριών, σε αντίθεση με τα κοιλώματα και τα εδάφη σε έναν οπτικό δίσκο, τα οποία περιέχουν μόνο ένα μηδέν ή ένα. Επιπλέον, οι δίσκοι από γυαλί μπορούν να έχουν πολλαπλά στρώματα. Τα CD, τα DVD και τα Blu-ray έχουν συνήθως δύο στρώματα, αλλά η Microsoft μπόρεσε και χώρεσε 74 στρώματα γραφής στο δίσκο που περιέχει τον Superman.

Η πρόσβαση στα δεδομένα γίνεται ρίχνοντας φως μέσα από το γυαλί και αναλύοντας τις αντανακλάσεις με ειδικούς αναγνώστες που μοιάζουν με μικροσκόπιο.

Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της Warner Bros. είναι απλώς μια πιλοτική δοκιμή. Η τεχνολογία χρειάζεται ακόμα να ωριμάσει και οι μηχανικοί πρέπει να δημιουργήσουν μια ενοποιημένη συσκευή ανάγνωσης / εγγραφής παρόμοια με τα σημερινά DVDR.

Πάντως όλο το εγχείρημα είναι αρκετά ενδιαφέρον και περιμένουμε με αγωνία πως θα εξελιχθεί.

Δείτε επίσης

https://techlog.gr/2019/03/25/%ce%b7-microsoft-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%8d%ce%b1%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%b7/

Δείτε περισσότερα εδώ

https://www.microsoft.com/en-us/research/project/project-silica/

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα