22 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από την τεχνολογία 5G ;

5g technology1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Οι φόβοι των επιστημόνων για τις πιθανές επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας 5G στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι αβάσιμοι.


Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και οι ειδικοί που συνεργάζονται με αυτόν έχουν συχνά κατηγορήσει πολλούς επιστήμονες που ερευνούν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων για διασπορά ψευδών ειδήσεων και δημιουργία κλίματος φόβου όσον αφορά την τεχνολογία 5G.

5g technology | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Όμως, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Scientific American, οι  φόβοι των επιστημόνων για τις πιθανές επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι αβάσιμοι.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επανακαθορισει σύντομα τα όρια έκθεσης στις ραδιοσυχνότητες  (RFR) που έχουν υιοθετηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτά τα όρια βασίζονται σε αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία μικροκυμάτων και έχουν καθοριστεί για να μας προστατεύουν από κινδύνους λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία αυτή.

what does 5G do to your body | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η FCC υιοθέτησε αυτά τα όρια βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό σε έρευνες που είχαν γίνει τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο περισσότερες από 500 μελέτες που έγιναν έκτοτε κατέδειξαν επικίνδυνες βιολογικές ή υγειονομικές επιπτώσεις από έκθεση σε RFR ακόμα και πολύ χαμηλής έντασης.

Με βάση τις μελέτες αυτές περισσότεροι από 240 επιστήμονες υπέγραψαν πρόσφατα επιστολή στην οποία κάνουν έκκληση για την ανάγκη εφαρμογής πιο αυστηρών ορίων στην έκθεση σε μη ιονιζοντα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF).

5G Network Health Risks | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Στην επιστολή αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Πολλές πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έδειξαν ότι τα EMF επηρεάζουν τους ζώντες οργανισμούς σε επίπεδα αρκετά κάτω από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές μεταβολές του αναπαραγωγικού συστήματος, επιπτώσεις στη δυνατότητα μάθησης και στη μνήμη, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία των ανθρώπων. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις βλαβερών επιδράσεων τόσο στη φυτική όσο και στην ζωική ζωή ».

Οι επιστήμονες που υπέγραψαν αυτή την επιστολή αποτελούν την πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Έχουν δημοσιεύσει περισσότερα από 2.000 άρθρα και επιστολές σχετικά με την ακτινοβολία αυτή σε επιστημονικές εκδόσεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (IARC) ταξινόμησε το RFR ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το 2011.

Με βάση τις έρευνες που δημοσιεύθηκαν από το 2011 η IARC έχει θέσει πρόσφατα ως προτεραιότητα το να επανεξεταστουν οι επιπτώσεις των ραδιοσυχνοτήτων τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεδομένου ότι πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε τώρα επαρκή στοιχεία για να θεωρήσουμε τις συχνότητες αυτές ως πιθανόν καρκινογόνες η IARC σχεδιάζει να καθορίσει νέα όρια για την έκθεση σε αυτές.

sickness symptoms | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η νέα τεχνολογία 5G θα χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κύματα χιλιοστών, σε συνδυασμό με τα μικροκύματα και θα απαιτεί την εγκατάσταση αναμεταδοτών κάθε 100 έως 200 μέτρα, εκθέτοντας πολλούς ανθρώπους σε ακτινοβολία χιλιοστομέτρου.

Η νέα τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει την τεχνολογία 4G, αλλά θα την συμπληρώνει. Εάν υπάρχουν αθροιστικές επιδράσεις από ταυτόχρονες εκθέσεις σε πολλαπλούς τύπους RFR, ο συνολικός κίνδυνος βλάβης από τις ραδιοσυχνότητες μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Ο καρκίνος δεν είναι ο μόνος κίνδυνος, καθώς υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι συχνότητες αυτές προκαλούν νευρολογικές διαταραχές και βλάβες στην αναπαραγωγή, πιθανώς λόγω οξειδωτικού στρες.

Πηγή: news.xiaomi-miui.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα