17 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οι 10 απάτες που κάνουν θραύση στο ίντερνετ

1 min read
| Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνιστούν στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε περίπτωση που τους ζητηθούν πληροφορίες

Ενα κλικ μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στον χρήστη αν πέσει στις παγίδες του Διαδικτύου. Τα κυκλώματα δρουν με ιδιαίτερο επαγγελματισμό, αλλάζουν συνεχώς μεθόδους δράσης προσκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Κύριος στόχος τους είναι να αποσπάσουν κωδικούς, pin και άλλα προσωπικά δεδομένα για να τα χρησιμοποιήσουν σε οικονομικές απάτες, εκβιασμούς και άλλες παρανομίες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνιστούν στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε περίπτωση που τους ζητηθούν πληροφορίες. «Οταν δίνουμε σε αγνώστους προσωπικά στοιχεία είναι σαν να δίνουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας» δηλώνει χαρακτηριστικά έμπειρος αξιωματικός. Ειδικότερα οι κυριότερες απάτες που απασχόλησαν την ΕΛ.ΑΣ. και μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή καθώς τα κυκλώματα συνεχίζουν τη δράση τους είναι οι εξής :

– Απάτη 1: Με «σφραγίδα» ταχυδρομείου. Τους τελευταίους μήνες διακινούνται μαζικά από κύκλωμα απατεώνων παραπλανητικά SMS με το λογότυπο των ΕΛΤΑ. Το δέλεαρ είναι η δήθεν προσφορά δώρων κυρίως κινητών τηλεφώνων. Απώτερος σκοπός όμως των επιτηδείων είναι να αποσπάσουν από τα θύματά τους προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία καρτών και pin. Τα ΕΛΤΑ αντέδρασαν αμέσως και με ανακοίνωσή τους καλούν το κοινό να αγνοήσει τέτοιου είδους μηνύματα.

– Απάτη 2: Σεξουαλική εκβίαση. Μια από τις χειρότερες μορφές οικονομικής απάτης καθώς επικεντρώνεται στην απειλή του διασυρμού του θύματος αποτελεί η σεξουαλική εκβίαση, διεθνώς γνωστή ως sextortion scam. Αδίστακτοι δράστες με τη χρήση ψεύτικων email αποστέλλουν μαζικά μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Τους απειλούν ότι έχουν εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει ενεργοποιήσει κάμερα και καταγράφει προσωπικές τους στιγμές. Τους εκβιάζουν ότι αν δεν τους καταβάλουν συγκεκριμένο ποσόν σε bitcoins θα δημοσιοποιήσουν το επίμαχο υλικό .

– Απάτη 3: Ειδικευμένοι τεχνικοί. Επαγγελματίες απατεώνες επιχειρούν να παραπλανήσουν χρήστες Διαδικτύου προσποιούμενοι τους τεχνικούς που εργάζονται σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού. Μέσω κλήσεων από τηλέφωνα τρίτων χωρών «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων του υπολογιστή. Από τα θύματα ζητούν να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν τον πλήρη έλεγχο και έχουν πρόσβαση σε αποθηκευμένους κωδικούς, τους οποίους στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν σε παράνομες ενέργειες.

– Απάτη 4: Ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό. Τουλάχιστον 1.000 ευρώ έκαναν φτερά από τις καταθέσεις μιας 37χρονης από την Πάτρα που έπεσε θύμα απατεώνα. Ο δράστης σε τηλεφωνική επικοινωνία προσποιήθηκε ότι είναι υπάλληλος μεγάλης εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και την έπεισε ότι ο υπολογιστής της παρακολουθείται. Ανυποψίαστη η γυναίκα τού επέτρεψε την πρόσβαση με αποτέλεσμα ο δράστης να αποσπάσει χρήματα από τον λογαριασμό της, τα οποία στη συνέχεια κατέθεσε με έμβασμα σε τράπεζα της Σλοβενίας.

– Απάτη 5: Το «ψάρεμα». Με τη μέθοδο αποστολής phishing mails κύκλωμα απατεώνων κατάφερε να σηκώσει μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό λογαριασμό πελάτη και να το μεταφέρει σε λογαριασμό συνεργού τους. Οι δράστες με παραπλανητικά μηνύματα «ψάρεψαν» τον πελάτη και με το πρόσχημα ότι οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες τράπεζας έχουν λήξει κατάφεραν να του αποσπάσουν τους κωδικούς καθώς και τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας.

– Απάτη 6: Σουπερμάρκετ απατών. Εναν πολυεπίπεδο μηχανισμό απάτης από πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, χορήγηση δανείων και εκμίσθωση ανύπαρκτων ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν στήσει δύο απατεώνες του Διαδικτύου. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια είχαν καταφέρει να αποσπάσουν μέσω μαϊμού συναλλαγών ποσό που υπερβαίνει τα 117.000 ευρώ. Ως κύριο μοχλό χρησιμοποιούσαν ψευδείς αναρτήσεις και απατηλές αγγελίες σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας.

– Απάτη 7: Διορισμός στο Κοινοβούλιο. Με μια ψευδή διαδικτυακή αγγελία άγνωστος έταζε πρόσληψη σε πολιτικό γραφείο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με καθήκοντα γραμματέα. Στην αγγελία ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να του αποστείλουν πλήρη βιογραφικά και άλλα προσωπικά δεδομένα, μέσω e-mail.

– Απάτη 8: Με την εγγύηση της ΕΛ.ΑΣ. Ακόμα και την Ελληνική Αστυνομία «τρολάρισαν» επιτήδειοι. Αποστολέας των παραπλανητικών μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φερόταν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα μηνύματα αυτά ο παραλήπτης ενημερωνόταν «επισήμως» για υποτιθέμενη παραβίαση του e-banking. Το μήνυμα έφερε ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο αστυνομικής υπηρεσίας, ενώ ο αριθμός fax αντιστοιχούσε σε ιδιωτική εταιρεία.

– Απάτη 9: Βίλα – φάντασμα. Η προσφορά σε ιστοσελίδα, για ενοικίαση βίλας στη Μύκονο, ήταν ιδιαίτερα δελεαστική, για διακοπές δώδεκα ημερών στο νησί. Το κόστος όμως ήταν πολύ χαμηλό για να είναι αληθινό. Δύο οικογένειες πείσθηκαν και κατέθεσαν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και αποδείχθηκε ότι είχαν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης.

– Απάτη 10: Φθηνά εισιτήρια. Σε τουλάχιστον 6.000 ευρώ εκτιμάται ο τζίρος κυκλώματος που προωθούσε μέσω ιστοσελίδας δήθεν φθηνά εισιτήρια για εκδηλώσεις και κάθε είδους θεάματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υστερα από πολλές καταγγελίες για επιπλέον χρεώσεις σε απατηλές κρατήσεις προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με έδρα υποτίθεται την Ελβετία, δεν είχε νόμιμη εξουσιοδότηση για πώληση εισιτηρίων.

πηγή https://www.tanea.gr/2019/08/22/greece/astynomika/oi-10-apates-pou-kanoun-thraysi-sto-internet-ti-na-prosexoun-oi-katanalotes/

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα