23 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

6 xρήσιμες συμβουλές για ασφάλεια στο Android

1 min read
android tips tricks | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Με περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το Android είναι ο ηγέτης των smartphones και των υπολοιπων συσκευών που υποστηρίζονται από αυτό.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα και η προσαρμοστικότητα του λειτουργικού συστήματος αναμφισβήτητα προτιμάται από εκατομμύρια χρήστες, παράλληλα όμως επικρίνεται και από τους κορυφαίους ειδικούς ασφαλείας.

Καθώς το Android κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, εκθέτει πολλές φορές τα δεδομένα μας σε κακόβουλο λογισμικό, ransomware και άλλες κακόβουλες δραστηριότητες.

Εάν χρησιμοποιείτε το Android σε tablet ή κινητά τηλέφωνα για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, θα πρέπει να δίνετε πάντα περισσότερη βάση στην ασφάλεια σας.

Παρακάτω λοιπόν σας παραθέτουμε 6 απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσετε την συσκευή σας Android προστατευμένη και ασφαλή.

1. Λήψη εφαρμογών ΜΟΝΟ από το Google Play Store

Οι εφαρμογές θα λέγαμε είναι η καρδιά και ο πυρήνας των συσκευών μας Android. Είναι αυτές που δίνουν νόημα στο smartphone ή στο tablet ή σε άλλη συσκευή Android.

Ο πρώτος λοιπόν κανόνας ασφάλειας Android είναι να κάνετε λήψη εφαρμογών μόνο από το Google Play Store, όπου οι εφαρμογές ελέγχονται και εξουσιοδοτούνται από την Google.

Για πρόσθετη ασφάλεια, απενεργοποιήστε την εγκατάσταση εφαρμογών από πηγές τρίτων, ακόμη και αν δεν είναι ύποπτες.

Αλλά παρόλο που το Google Play διατηρεί θα λέγαμε σε μία σχετική εποπτεία  τους προγραμματιστές, θα πρέπει κι εσείς να έχετε να μάτια σας δεκατέσσερα και να ελέγχετε όσο μπορείτε το προφίλ του προγραμματιστή της εφαρμογής  όπου εκεί μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες εργασίες και εφαρμογές του.

Δώστε βάση στις αξιολογήσεις, στα σχόλια και τις αναθεωρήσεις των χρηστών έτσι ώστε να έχειτε μία δεύτερη γνώμη προτού εγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή.

Ό, τι κι αν κάνετε πάντως μην κατεβάζετε ξέμπαρκα αρχεία .APK  από το διαδίκτυο, καθώς αυτά δεν ελέγχονται από την Google και κατά 99% περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

android 637457 1280 100580570 primary.idge 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

2. Χρησιμοποιήστε ένα VPN  ιδιωτικό δίκτυο

Τα VPN έχουν ανέβει αρκετά τον τελευταίο καιρό.

Εκτός από την δρομολόγηση όλως των δεδομένων σύνδεσης σας με το διαδίκτυο σε περισσότερους από διακομιστές  και σε περισσότερες από 140 χώρες το VPN σας παρέχει προστασία κρυπτογράφησης και ασφάλειας από κακόβουλο λογισμικό καθιστώντας τις εφαρμογές VPN μία απαραίτητη προσθήκη στη συσκευή σας.

Η φημισμένη υπηρεσία VPN, το PureVPN – το καλύτερο Android VPN, παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να δρομολογούν την κυκλοφορία τους στο Διαδίκτυο σεπερισσότερους από 2.000+ διακομιστές  και σε περισσότερες από 140 χώρες.

Το PureVPN έχει τη δυνατότητα κρυπτογράφησης AES 256-bit των επικοινωνιών μέσω του διαδικτύου όταν η συσκευή σας είναι συνδεδεμένη σε δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα. Όμως δεν τελειώσαμε εκεί, η υπηρεσία VPN έρχεται πλήρης με πολλές δυνατότητες προστασίας  anti-phishing που σας κρατούν μακριά από κακόβουλο λογισμικό. Με την προστασία DDoS, είστε καλυμμένοι από cyberattacks και snoopers.

Το PureVPN είναι η λύση σας για τις ανάγκες σας στο διαδίκτυο. Μόλις συνδεθείτε, μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγηση στον ιστό, να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης , περιήγηση σε site που έχουν μπλοκαριστεί από τους παρόχους Internet αλλά και πολλά άλλα κάτω από την ομπρέλα της υψηλότερης κατηγοριοποιημένης κρυπτογράφησης.

3. Εγκαταστήστε ένα Antivirus

Εφαρμογές με εκατομμύρια λήψεις είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, πάντως όπως και να έχει πρέπει πάντα να εξετάζετε καλά τη λίστα των δικαιωμάτων που ζητούνται από την εφαρμογή όταν την εγκαθιστάτε.

H  εγκατάσταση ενός Antivirus συνίσταται, όμως αρκετές φορές μην περιμένετε και πολλά.

Το Antivirus κυρίως είναι μία επιπλέον προστασία αλλά μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία της συσκευής σας.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βάζετε το μυαλουδάκι σας να σκεφτεί απλά πράγματα, όπως το πιο απλό για παράδειγμα αν κάνετε εγκατάσταση π.χ. ένα παιχνίδι, να αναλογιστείτε γιατί πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά που είναι αποθηκευμένα στην κάρτα SD ή στον τηλεφωνικό σας κατάλογο;

4. Να είστε πάντα ενημερωμένοι

Ενημερώνετε τακτικά τις εφαρμογές σας  και ελέγχετε για τυχόν διαθέσιμες ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα Android.

Με τον τακτικό έλεγχο για ενημερώσεις των εφαρμογών, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο αδυναμιών ασφαλείας, καθώς κάθε ενημερωμένη έκδοση συνοδεύεται από τις απαραίτητες διορθώσεις σφαλμάτων και κενών ασφαλείας.

Ενώ μπορείτε να ορίσετε αυτόματα να λαμβάνετε ενημερώσεις για λήψη και εγκατάσταση,  ωστόσο είναι προτιμότερο να ελέγχετε με μη αυτόματο τρόπο για ενημερώσεις.

Ποτέ δεν γνωρίζετε πότε μια εφαρμογή θα μπορούσε να εκτεθεί στα χέρια επιτήδειων χάκερ.

Κάθε έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android ενημερώνεται συχνά για την καλύτερη πρόληψη του οικοσυστήματός της από τους χάκερ.

Το Android είναι ο νούμερο ένα στόχος για παραβιάσεις δεδομένων, καθώς το σύστημα είναι το πιο δημοφιλές και έχει στοχευθεί πολλές φορές, με αποτέλεσμα την απώλεια εμπιστευτικών πληροφοριών αλλά και εκατομμυρίων δολαρίων.

5. Μην συνδέεστε σε οποιαδήποτε ασύρματα δίκτυα Wi-Fi που βρίσκετε διαθέσιμα και ξεκλείδωτα

Ένα  ασύρματο δίκτυο Wi-Fi FREE χωρίς κωδικούς και περιορισμούς πολλές φορές μπορεί να είνα αποδειχεί επικίνδυνο και ιδίως αν χρησιμοποιείτε μια ξεπερασμένη έκδοση Android τότε είναι πολύ έυκολο να την πατήσετε.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά δελεαστικό να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi που δεν έχει κωδικό πρόσβασης, όμως να προσέχετε διότι τα περισσότερα από αυτά τα δίκτυα ζητούν το email σας ή άλλες προσωπικές σας πληροφορίες που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν…. όχι και με τον καλύτερο τρόπο

6. Ποτέ μην κλικάρετε σε ύποπτες διαφημίσεις των ώρα που παίζετε κάποιο παιχνίδι

Αλήθεια, τα παιχνίδια και μια καλή φωτογραφική μηχανή είναι τα πρώτα πράγματα που ψάχνουμε όταν φτάνουμε να αγοράσουμε μια συσκευή Android. Η ιδέα ωστόσο του δωρεάν παιχνιδιού είναι θα λέγαμε πολύ πιασάρικη όμως ο προγραμματιστής από κάπου αλλού έχει φροντίσει να βγάλει τα λεφτά του και αυτό μόνο γίνεται μέσω των διαφημίσεων την ώρα που παίζετε το παιχνίδι.

Πολλές φορές πετάγονται μπροστά σας διαφημίσεις και ίσως είναι δύσκολο να τις αγνοήσετε, αλλά για το καλό σας αγνοήστε τες.

Τις περισσότερες φορές αυτή η διαφήμιση σας οδηγεί σε έναν ιστότοπο από όπου κατεβαίνει ένα κακόβουλο λογισμικό στο παρασκήνιο ή ακόμα χειρότερα, παίρνει τον έλεγχο της συσκευής σας.

Εν κατακλείδι να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας αυτές τις συμβουλές αφαλείας όταν χρησιμοποιείτε μια συσκευή Android και όταν πλοηγείστε στο διαδίκτυο ή κατεβάζετε εφαρμογές από του Google Play και να παρακολουθείτε όσο μπορείτε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις ώστε να ξέρετε τι συμβαίνει γύρω σας.

TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας

George S. Metallidis

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα