20 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τελικά τί είναι το Bezel; και τί σημαίνει Bezel-less

1 min read
bezel beach 5a1f081c0c1a820019349f841 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε τι είναι το bezel (σε ελεύθερη μετάφραση στεφάνη) είναι οτιδήποτε βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του smartphone μας εκτός από την οθόνη.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το bezel προσθέτει μία δομική ακεραιότητα στη συσκευή όμως στα σχεδιαστικά πλάνα των κατασκευαστών επικρατεί η τάση να μειώνεται όσο το δυνατόν γίνεται το υπόλοιπο μπροστινό μέρος  για να αφήνεται μεγαλύτερο μέρος στην οθόνη ώστε να δημιουργείται η αίσθηση μίας πιο διευρυμένης οθόνης.

Οι τελευταίες αυτές κατασκευαστικές τάσεις ωθούν στο να αυξάνεται σε ύψος το μέγεθος του τηλεφώνου όπως τη σειρά iPhone “Plus” για παράδειγμα, το XS Max, και τα μοντέλα Samsung Galaxy Note διότι ένα τηλέφωνο πρέπει να ταιριάζει και να χωράει στις τσέπες μας και στην περίπτωση των phablets αλλά και στο χέρι μας. Έτσι, προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος της οθόνης, χωρίς να μεγαλώσει σε μέγεθος η συσκευή, οι κατασκευαστές πρέπει να μειώσουν το μέγεθος της στεφάνης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των συσκευών bezel-less;

bezel 5a1f082e89eacc0037fef8451 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Όταν αναφερόμαστε στη λέξη «bezel-less», συνήθως εννοούμε λιγότερη στεφάνη παρά μια συνολική έλλειψη στεφάνης γιατί πολύ απλά χρειάζεται ένα πλαίσιο γύρω από την οθόνη όχι μόνο για τη δομική ακεραιότητα της συσκευής, η οποία είναι σημαντική, αλλά και για να τοποθετήσουμε ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως η μπροστινή κάμερα (για selfies).

Το προφανές όφελος της μείωσης της στεφάνης και με την αντικατάσταση των κουμπιών είναι πολύ απλά η μεγαλύτερη  οθόνη.

Για παράδειγμα, το iPhone X είναι μόνο ελαφρώς πιο μεγάλο σε διαστάσεις από το iPhone 8, αλλά έχει την αίσθηση της πολύ μεγαλύτερης οθόνης λόγω του μειωμένου bezel. Έτσι οι κατασκευαστές όπως η Apple και η Samsung τείνουν να μειώνουν το συνολικό μέγεθος του τηλεφώνου με bezel-less συσκευές αλλά αυξάνοντας τις διαστάσεις της οθόνης και παράλληλα κατασευάζοντας ένα πιο εύχρηστο τηλεφωνο που το κρατάτε άνετα στο χέρι σας.

Ωστόσο, ο περισσότερος χώρος οθόνης δεν σημαίνει πάντοτε ευκολότερη χρήση. Συνήθως, όταν μεγαλώνει σε μέγεθος η οθόνη γίνεται τόσο ευρύχωρη όσο και υψηλότερη, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερο χώρο για να αγγίξετε με τα δάχτυλά σας τα κουμπιά στην οθόνη. Τα περισσότερα τώρα bezel-less smartphones μεγαλώνουν σε ύψος, και πολύ λίγο σε πλάτος.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του σχεδιασμού χωρίς πλαίσιο;

bezel samsung edge 5a1f094947c26600373e43771 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι όλα είναι ρόδινα, έτσι; Όταν πρόκειται για tablets και τηλεοράσεις, ένας σχεδιασμός χωρίς στεφάνη μπορεί να είναι υπέροχος σε συνδυασμό και με τις τεράστιες καμπύλες, δίνουν πραγματικά άλλη αίσθηση σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε στα smartphones μας, οπότε η αξιοποίηση του μέγιστου χώρου μπορεί πραγματικά να μεγαλώσει το μέγεθος της οθόνης ενώ διατηρεί τις διαστάσεις μικρότερες.

Αυτό όμως χμμμ “παίζει” λίγο διαφορετικά όταν πρόκειται για τα smartphones μας, ειδικά σε εκείνα που είναι σχεδόν 99% bezel-less όπως το Samsung Galaxy S8 +. Ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ για τα smartphones μας είναι η θήκη, και φυσικά μόλις περικλείσετε μια θήκη γύρω από το Galaxy S8 +, χάνετε ένα σημαντικό μέρος αυτής των κυρτών άκρων, ένα από το ομορφότερα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου.

Ο σχεδιασμός χωρίς στεφάνη αφήνει λιγότερο χώρο για τα δάχτυλά σας ενώ δεν έχετε επίσης αρκετό χώρο στις πλευρές για να κρατήσετε σταθερά τη συσκευή. Αυτό πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λάθος πατήματα, ή δυσκολίες στην κύλιση μιας ιστοσελίδας,  ζητήματα τα οποία ξεπερνιούνται μόλις συνηθίσετε στο νέο αυτό design, αλλά δεν σας αφήνουν να νιώστε την πραγματική εμπειρία της λειτουργικότητας της συσκευής.

Τι είναι οι τηλεοράσεις και οι οθόνες χωρίς πλαίσιο;

bezel qled 5a1f0b1d9802070036fa766d1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Με πολλούς τρόπους, οι bezel-less  ασύρματες τηλεοράσεις και τις οθόνες έχουν πιο πολύ νόημα από τα bezel-less smartphones. Οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και οι οθόνες υπολογιστών δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με την οθόνη του smartphone. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ανάγκη για μια μπροστινή κάμερα για selfies στην τηλεόρασή σας. (Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι θα το έβρισκαν αυτό λίγο ύποπτο !) Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν και τα ηχεία, και επειδή χρησιμοποιούμε μόνο τα κουμπιά της τηλεόρασης, μόνο όταν έχουμε χάσει το τηλεχειριστήριο, οι κατασκευαστές τα τοποθετούν στο πλάι ή στο κάτω μέρος της τηλεόρασης.

Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι η στεφάνη μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθάει την εικόνα ενός smartphone με το να δημιουργεί ένα πλαίσιο γύρω από την οθόνη, ωστόσο σκεφτείτε ότι εδώ και αρκετό έχουμε bezel-less τηλεοράσεις και εννοούμε τους προτζέκτορες. Φυσικά, ένας από τους λόγους για τους οποίους κανένα πλαίσιο δεν λειτουργεί τόσο καλά σε μια τηλεόραση είναι επειδή ο τοίχος πίσω από την τηλεόραση λειτουργεί ως ένα οπτικό πλαίσιο.

Πάντως για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα οι κατασκευαστές μπορούν να διαφημίζουν “bezel-less” οθόνες , αλλά και πάλι, αυτές στην πραγματικότητα είναι less-bezel οθόνες που έχουν πολύ λεπτό πλαίσιο γύρω από την οθόνη.

George S. Metallidis
https://www.TechNode.gr

Πηγή https://www.lifewire.com/bezel-4155199

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα