26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

WiFi6

1 min read
Εάν έχετε αγοράσει ποτέ ένα δρομολογητή Wi-Fi, μπορεί να χρειάστηκε να ταξινομήσετε τα χαρακτηριστικά του - όπως "802.11ac" ή "a / b / g / n".....
acastro 180608 1777 net neutrality 0002 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Εάν έχετε αγοράσει ποτέ ένα δρομολογητή Wi-Fi, μπορεί να χρειάστηκε να ταξινομήσετε τα χαρακτηριστικά του – όπως “802.11ac” ή “a / b / g / n”. ώστε να είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν ο δρομολογητής ή η συσκευή που αγοράζετε είναι στην τελευταία έκδοση.

Στο παρελθόν, οι εκδόσεις Wi-Fi μπορούσαν να προσδιοριστούν με ένα γράμμα που αναφερόταν στο ασύρματο πρότυπο που υποστήριζε η συσκευή.

Αυτή τη στιγμή η τρέχουσα έκδοση είναι 802.11ac και πριν από αυτήν, είχαμε 802.11n, 802.11g, 802.11a, και 802.11b.

Όλο αυτό όμως είναι δυσνόητο, οπότε η Wi-Fi Alliance – η ομάδα που διαχειρίζεται την εφαρμογή του Wi-Fi –  αποφάσισε να αλλάξει όλα αυτά τα περίπλοκα κωδικοποιημένα ονόματα.

Έτσι λοιπόν το τελευταίο πρωτοκόλλο Wi-Fi που έχουμε αυτή τη στιγμή και ονομάζεται 802.11ac, θα κωδικοποιείται ως Wi-Fi 5 (επειδή είναι η πέμπτη έκδοση).

Προφανώς είναι πιο κατανοητό με αυτόν τον τρόπο και ξεκινώντας από την πρώτη έκδοση του Wi-Fi, 802.11b θα έχουμε διαδοχικά:

Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)

Τώρα, αν αναρωτιέστε εάν το “ac” είναι καλύτερο από το “n” ή αν οι δύο εκδόσεις συνεργάζονται μεταξύ τους, απλά θα βλέπουμε τον αριθμό.

Το Wi-Fi 5 είναι υψηλότερο από το Wi-Fi 4, οπότε προφανώς είναι καλύτερο. Και επειδή τα δίκτυα Wi-Fi πάντα συνεργάζονταν, είναι κάπως πιο σαφές ότι οι συσκευές Wi-Fi 5 θα πρέπει να μπορούν να συνδεθούν και με συσκευές Wi-Fi 4. (Τεχνικά, το Wi-Fi 1, το Wi-Fi 2 και το Wi-Fi 3 δεν είναι επώνυμα επειδή δεν χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά όπως προαναφέραμε απεικονίζονται ως άνωθεν για λόγους σαφήνειας).

Αριθμός mockups του αριθμού έκδοσης Εικόνα: Wi-Fi Alliance
Αριθμός mockups του αριθμού έκδοσης Εικόνα: Wi-Fi Alliance

Η Wi-Fi Alliance περιμένει να δει αυτό το branding να ξεπερνά το υλικό. Έτσι, στο μέλλον, όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο Wi-Fi με το τηλέφωνο σας ή το φορητό σας υπολογιστή, η συσκευή σας θα σας δείχνει σε ποια έκδοση Wi-Fi είστε συνδεδεμένοι.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν είναι διαθέσιμα δύο δίκτυα – το ένα δείχνει “4” και το άλλο δείχνει “5” – θα μπορείτε να επιλέξετε την πιο πρόσφατη και ταχύτερη επιλογή.

Εάν παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις των δρομολογητών τα προηγούμενα χρόνια, θα γνωρίζετε ότι η επόμενη γενιά Wi-Fi βρίσκεται στον ορίζοντα, και υπόσχεται καλύτερες ταχύτητες και καλύτερη απόδοση όταν χειρίζεστε ένα πλήθος συσκευές. Υποτίθεται ότι θα ονομάζεται 802.11ax, αλλά τώρα η έκδοση της θα έχει πιο απλή ονοματοδοσία: Wi-Fi 6.

Η Wi-Fi Alliance αναφέρει ότι αναμένει από τις εταιρείες να υιοθετήσουν αυτήν την ονοματοδοσία αντί των κλασσικών γραμματοσειρών. Επίσης, αναμένει να δούμε αν οι προηγούμενες εκδόσεις του Wi-Fi θα αρχίσουν να αναφέρονται με τα ενημερωμένα αριθμημένα ονόματά τους.

Επειδή η Wi-Fi Alliance αντιπροσωπεύει σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία που κατακσευάζει οποιοδήποτε προϊόν με Wi-Fi σε αυτήν, οι ενέργειές της αντανακλούν συνήθως σε αυτό που θέλει ο κλάδος. Κατά πάσα πιθανότητα, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι στο επίκεντρο της αλλαγής του branding και θα αρχίσουν να το διαφημίζουν με αυτόν τον τρόπο.

Αλλά φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει κάποια σύγχυση στο ενδιάμεσο διάστημα, καθώς οι καταναλωτές μέχρι να συνηθίσουν στη νέα ονομασία και οι εταιρείες δεν τυποποιούνται με βάση τη σύμβαση που χρησιμοποιούν.

Μετά από χρόνια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γράμματα, μπορεί να μας μπερδεύει να βλέπουμε ξαφνικά έναν αριθμό, αλλά και αν, ας πούμε, το επόμενο iPhone διαφημίζει υποστήριξη για 802.11ax αντί Wi-Fi 6, τότε αυτή η προσπάθεια marketing θα πάει στα τάρταρα.

“Η Wi-Fi Alliance να υιοθετηθεί αρκετά εύκολα και γρήγορα αυτός ο όρος”, δήλωσε ο Kevin Robinson, επικεφαλής μάρκετινγκ της Alliance “Είναι πολύ απίθανο ότι θα υιοθετηθεί άμεσα παγκοσμίως – αυτό δεν είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο κάποια από αυτά τα πράγματα λειτουργούν. Ωστόσο, η βιομηχανία θα προχωρήσει σε αυτή τη προσέγγιση της ονοματοδοσίας και, τελικά, οι καταναλωτές και η βιομηχανία θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση “.

Ο Robinson λέει ότι η συζήτηση γύρω από τη μετονομασία Wi-Fi γενεών ήταν «πολύ διαφανής» και ότι τα μέλη συζητούν τη στροφή μεταξύ τους, οπότε πρέπει να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι συμβαίνει. Η Συμμαχία δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν να υιοθετήσει το branding και θα απαιτήσει μια συγχρονισμένη, συντονισμένη προσπάθεια της βιομηχανίας να αλλάξει με τρόπο που δεν θα καταλήξει να προσθέτει περισσότερη σύγχυση. Αλλά η Συμμαχία πιστεύει ότι θα αρχίσει να συμβαίνει καθώς οι συσκευές Wi-Fi 6 αρχίζουν να βγαίνουν το επόμενο έτος.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον μία μεγάλη εταιρία router βρίσκεται στο επίκεντρο της αλλαγής: η Netgear, η οποία σε δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση για την ανακατασκευή σημείωσε ότι πιστεύει ότι “αυτό θα βοηθήσει τους πελάτες να καταλάβουν καλύτερα και να εκτιμήσουν” τη διαφορά μεταξύ των γενιών Wi-Fi. Αυτό δείχνει ότι αυτή η γλώσσα θα αρχίσει να εμφανίζεται μπροστά στους καταναλωτές το επόμενο έτος, τουλάχιστον σε μερικούς νεότερους δρομολογητές.

Πάντως  όπως και να ‘χει, νομίζω ότι είναι μία καλή ιδέα, οι αριθμοί έκδοσης είναι διακριτοί και πλήρως κατανοητοί και έτσι επωφελείται και το marketing.

Πηγή

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα