26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πως να μεταφέρετε τα παλιά σας αρχεία σε καινούργιο υπολογιστή – PC migration

1 min read
EaseUS Todo PCTrans | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

PC migration

  1. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των παλιών αρχείων του υπολογιστή σας
  2. Επιλέξτε τη μέθοδο μεταφοράς αρχείων που λειτουργεί καλύτερα για εσάς
  3. Αποκτήστε τον απαραίτητο εξοπλισμό ή υπηρεσία για τη μεταφορά ή δημιουργήστε ένα οικιακό δίκτυο
  4. Κρατήστε τον παλιό σας υπολογιστή για μερικές εβδομάδες και βεβαιωθείτε ότι έχει καθαριστεί πλήρως ο σκληρός δίσκος εάν τον αποσύρετε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να αποκτάς έναν ισχυρό καινούργιο υπολογιστή που σου επιτρέπει να φτιάχνεις εργασίες, να τρέχεις νέες εφαρμογές και να παίζεις παιχνίδια με εκπληκτική ταχύτητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να συνειδητοποιείς ότι πρέπει να μετακινήσεις όλα τα αρχεία μουσικής, τις εικόνες, τα έγγραφα και άλλα αρχεία από τον σου παλιό υπολογιστή στον νέο υπολογιστή. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη και έτσι δεν χρειάζεται να “δωροδοκήσετε” κάποιον φίλο σας ή να του τάξετε ένα κέρασμα για να σας κάνει τη δουλειά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετακινήσετε τα αρχεία σας εύκολα και με ασφάλεια, ακόμη και να μεταφέρετε προγράμματα από τον παλιό σας υπολογιστή στη νέα σας, διατηρώντας παράλληλα τα δεδομένα σας ασφαλή.

Προσέγγιση DIY (Do It Yourself, κάν’ το μόνος σου): Μη αυτόματη μεταφορά αρχείων
Εάν είστε ένας χειρωνακτικός τύπος, ή ένας από αυτούς που του αρέσει να παιδεύεται, ένας από τους απλούστερους τρόπους για να μεταφέρετε όλα σας τα αρχεία στο νέο σας υπολογιστή είναι να τα μετακινήσετε με το χέρι. Μερικοί τρόποι παρατίθενται παρακάτω.

Για αρχάριους, συνδέστε στον παλιό σας υπολογιστή μία μονάδα flash USB ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο επαρκούς χωρητικότητας, ο οποίος συνήθως μπορεί να κοστίσει από € 30 έως αρκετές εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος αποθήκευσης, την ταχύτητα και τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε.

Απλά αντιγράψτε τα αρχεία σας στην εξωτερική μονάδα, αποσυνδέστε τη από τον υπολογιστή και, στη συνέχεια, συνδέστε τη συσκευή αποθήκευσης στον νέο υπολογιστή και αντιστρέψτε τη διαδικασία για να φορτώσετε τα αρχεία σε αυτήν.

Συμβουλή: Ορισμένοι υπολογιστές διαθέτουν θύρες eSATA που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και μεταφέρουν δεδομένα ακόμα ταχύτερα από τις θύρες USB.

Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μπορείτε επίσης να μετακινήσετε και να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας στο cloud χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία αποθήκευσης  cloud που βασίζεται στο Internet, όπως το Microsoft OneDrive *, το Google Drive * ή το Dropbox *. Και πάλι, απλώς αφήστε και σύρετε τα αρχεία σας από τον παλιό υπολογιστή σας στην υπηρεσία cloud και, στη συνέχεια, μεταφέρετε και αποθηκεύστε τα αρχεία στον νέο υπολογιστή σας. Αυτές οι υπηρεσίες είναι συχνά δωρεάν για μικρό χώρο αποθήκευσης και, στη συνέχεια, χρεώνεστε μια μηνιαία συνδρομή καθώς αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων.

Ταχύτητα: Χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο μεταφοράς
Εάν διαπιστώσετε ότι η χρήση του χώρου αποθήκευσης cloud είναι μια χρονοβόρα διαδικασία ή εάν θέλετε να αποφύγετε μια μηνιαία συνδρομή σε υπηρεσίες cloud, μια εναλλακτική λύση είναι να μετακινήσετε τα αρχεία σας με ένα καλώδιο. Συνδέστε τους δύο υπολογιστές με το καλώδιο. Συνήθως, τα καλώδια παρέχονται με λογισμικό που αυτοματοποιεί τη μεταφορά αρχείων κατά την αναβάθμιση από έναν παλαιότερο υπολογιστή Windows® 10, 8.1, 8, 7, Vista ή XP σε έναν νεότερο υπολογιστή. Ένα καλώδιο μεταφοράς λειτουργεί ταχύτερα από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, καθώς ο παλιός υπολογιστής συνδέεται απευθείας με τον νέο, ενώ εξαλείφει τον «μεσάζοντα» (την εξωτερική μονάδα δίσκου).

Σημαντικό: Πριν ξεκινήσετε να μεταφέρετε τα πάντα, σκεφτείτε αν τα χρειάζεστε πραγματικά όλα. Η εγκατάσταση ενός ολοκαίνουργιου PC σηματοδοτεί μια ιδανική στιγμή για να ξεκαθαρίσετε παλιά αρχεία αρχειοθετώντας τα η διαγράφοντας τα.

Λογισμικό PC Mover (επί πληρωμή): Χρησιμοποιήστε ένα λογισμικό DoItAll που τα κάνει όλα αυτοματοποιημένα
Οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows παρείχαν μια υπηρεσία που ονομάζεται easy transfer* που επέτρεπε στους χρήστες να μετακινούν εύκολα αρχεία μεταξύ υπολογιστών. Δυστυχώς, αυτό διαγράφηκε με τα Windows® 10. Μην απελπίζεστε όμως: η Microsoft συνεργάστηκε με την Laplink και το πρόγραμμα PC Mover * για να αντιγράψει τη λειτουργικότητα που προσφέρει το  Easy Transfer.

Το PC Mover Express * μεταφέρει δεδομένα και ρυθμίσεις από υπολογιστές με Windows XP σε υπολογιστές με Windows 8.1 ή νεότερες εκδόσεις. Η υπηρεσία κοστίζει περίπου 15 δολάρια. Το PC Mover Professional κοστίζει περισσότερο, αλλά σας επιτρέπει επίσης να μετακινήσετε τις εφαρμογές σας. Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα, και οι δύο υπηρεσίες προσφέρουν βοήθεια και τεχνική υποστήριξη  24-7.

Αυτή η προσέγγιση βέβαια απαιτεί μια χρέωση, αλλά αυτοματοποιεί τις διαδικασίες και μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβλέψετε αρχεία που μπορεί να τοποθετηθούν σε μια άγνωστη θέση στον παλιό σας υπολογιστή.

Διαφορετικά λειτουργικά συστήματα: Μεταφέρετε αρχεία από Mac σε PC ή PC σε Mac
Μπορείτε να μεταφέρετε, μη αυτόματα, αρχεία μεταξύ Mac και Η/Υ με τον ίδιο τρόπο που τα μετακινείτε μεταξύ υπολογιστών με εξωτερικές μονάδες δίσκου, υπηρεσίες cloud ή οικιακά δίκτυα.

Επίσης μπορείτε να αφήσετε τον υπολογιστή σας να κάνει την εργασία του προσωπικού βοηθού υπεύθυνου για τη μετακίνηση και την κοινή χρήση αρχείων: Το λειτουργικό σύστημα Mac OS X Lion και μεταγενέστερα παρέχει ένα έξυπνο εργαλείο που ονομάζεται Migration Assistant που μεταφέρει τις επαφές, τα ημερολόγιά σας, από έναν υπολογιστή και βάζει αυτά τα αρχεία στις κατάλληλες θέσεις του νέου σας Mac.

Clean Sweep: Κρατήστε τα παλιά σας δεδομένα μακριά από τα λάθος χέρια
Αφού μετακινήσετε τα αρχεία σας, θα πρέπει να διατηρήσετε τον παλιό σας υπολογιστή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε περίπτωση που παραβλέψετε οποιαδήποτε αρχείο. Ωστόσο, αν πουλήσετε, απορρίψετε ή δώσετε στον παλιό υπολογιστή σας για ανακύκλωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα δεδομένα και τα προσωπικά σας δεδομένα. Η απλή μεταφορά των αρχείων δεν το κάνει αυτό. Ακόμη και η διαγραφή των αρχείων ή η αναδιαμόρφωση του δίσκου μπορεί να επιτρέψει στους ειδικούς να ανακτήσουν πληροφορίες που δεν θα θέλατε να έχουν, όπως οι τραπεζικές σας πληροφορίες ή τα παλιά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ευτυχώς, υπάρχουν και τα προγράμματα δωρεάν καταστροφής δεδομένων, όπως το Boot And Nuke (DBAN) του Darik, μπορούν να σβήσουν τα πάντα στον παλιό σας υπολογιστή, διασφαλίζοντας ότι δεν αφήνετε κανένα ίχνος (δεδομένα) πίσω.

Μείνετε προστατευμένοι: Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας για τα νέα αρχεία
Τώρα που έχετε συνηθίσει να μετακινείτε τα αρχεία σας από το παλιό σας PC, είναι μια καλή στιγμή να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα συνεχές σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε λειτουργία σε περίπτωση που πρέπει να επαναφέρετε αυτά τα αρχεία ξανά. Τα Windows * 8 και μεταγενέστερα σας παρέχουν μια εύχρηστη λειτουργία που ονομάζεται Ιστορικό αρχείων που σας επιτρέπει να δημιουργείτε αυτόματα και συνηθισμένα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αυτή η λειτουργία διασφαλίζει ότι τα δεδομένα σας θα μπορούν να ανακτηθούν εάν κάτι πάει στραβά. Είναι σημαντικό σε κάθε λειτουργία με PC να υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας τουλάχιστον των πιο σημαντικών σας αρχείων διότι κάθε συσκευή αποθήκευσης έχει ένα χαρακτηριστικό MTBF (Mean time between failures). Το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ αποτυχιών για την επιδιόρθωση του προϊόντος για μια ορισμένη μονάδα μέτρησης? Για παράδειγμα, τις ώρες λειτουργίας, τους κύκλους και τα μίλια. κοινώς….. Ημερομηνία λήξης……
Εάν διαθέτετε ένα Mac, έχετε διάφορες επιλογές και πλατφόρμες για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας, από το iCloud σε προγράμματα όπως το Time Machine, ανάλογα με την έκδοση του OS X που τρέχετε.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα