18 Οκτωβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τα Windows 10 πλησιάζουν στο τέλος τους – δείτε τι πρέπει να κάνετε

windows 10 eos | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ο κόσμος της υποστήριξης λογισμικού υπολογιστών αλλάζει συνεχώς. Για όσους χρησιμοποιούν το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Windows 10 , πλησιάζει μια σημαντική ημερομηνία. Ενώ τα Windows 10 κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό και λειτουργούν καλά, η Microsoft αποφάσισε ότι θα σταματήσει να παρέχει δωρεάν ενημερώσεις ασφαλείας για τις εκδόσεις Home και Pro τον Οκτώβριο του 2025. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι οικιακοί χρήστες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διατηρούν τους υπολογιστές τους ασφαλείς μετά από αυτό ημερομηνία.

Επεξήγηση του τέλους της υποστήριξης των Windows 10

Η Microsoft έχει ένα καθορισμένο πλάνο για το χρονικό διάστημα που υποστηρίζει το λογισμικό της. Για τα Windows 10, υπήρξε μια εποχή που πρόσφεραν νέες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων, μαζί με ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό ονομάζεται φάση «κύριας υποστήριξης». Τελείωσε τον Μάιο του 2020. Τώρα, υπάρχει μια φάση “εκτεταμένης υποστήριξης” όπου λαμβάνετε μόνο ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτή η εκτεταμένη υποστήριξη για Windows 10 Home και Pro λήγει τον Οκτώβριο του 2025.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί μετά τον Οκτώβριο του 2025, η Microsoft δεν θα κυκλοφορήσει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας για αυτές τις εκδόσεις των Windows 10. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να κινδυνεύει από χάκερ που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του λογισμικού. Αυτές οι αδυναμίες, που ονομάζονται τρωτά σημεία, μπορούν να αφήσουν τους χάκερ να κλέψουν τις πληροφορίες σας, να εγκαταστήσουν επιβλαβή προγράμματα ή να πάρουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας.

Ενημερώσεις ασφαλείας επί πληρωμή από τη Microsoft

Αν και οι δωρεάν ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10 Home και Pro θα λήξουν, η Microsoft προσφέρει μια πληρωμένη επιλογή που ονομάζεται Εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας (ESU). Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την επίσημη λήξη της υποστήριξης. Ωστόσο, η ESU μπορεί να είναι ακριβή, με τις ετήσιες χρεώσεις να ξεκινούν από περίπου 27 $ ανά συσκευή. Για εταιρείες με πολλούς υπολογιστές Windows 10, αυτό μπορεί να προστεθεί γρήγορα.

IMG 20240409 165624 e1712671086156 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην ψάχνεστε τελευταία στιγμή

  • Αναβάθμιση σε Windows 11: Αυτή είναι η πιο ασφαλής και ασφαλής επιλογή για το μέλλον. Η αναβάθμιση στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα διασφαλίζει ότι λαμβάνετε συνεχείς ενημερώσεις ασφαλείας από τη Microsoft . Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι μια επιλογή για όλους λόγω προβλημάτων συμβατότητας με το υλικό ή το λογισμικό ή τους πόρους που απαιτούνται για μια μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση.
  • Διαίρεση και απομόνωση δικτύου: Μπορείτε να απομονώσετε κρίσιμα συστήματα από το Διαδίκτυο και τα μη αξιόπιστα δίκτυα διαχωρίζοντας το δίκτυό σας και χρησιμοποιώντας τεχνικές απομόνωσης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα συστήματά σας από την εκμετάλλευση, ακόμη και αν εκτελούν ένα μη υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows 10 μετά τον Οκτώβριο του 2025. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση και ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για όλα τα περιβάλλοντα.
  • Περισσότερη παρακολούθηση ασφάλειας: Επενδύστε σε ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης ασφάλειας για να βρείτε και να ανταποκριθείτε σε πιθανά συμβάντα ασφαλείας ακόμη και σε μη επιδιορθωμένα συστήματα. Οι λύσεις Ασφαλείας Πληροφοριών και Διαχείρισης Συμβάντων (SIEM) μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στα συστήματά σας και τις πιθανές απειλές.

Κάνοντας τη σωστή επιλογή

Το τέλος της υποστήριξης της Microsoft για τα Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025 αποτελεί πρόκληση. Εξετάστε προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως το πρόγραμμα ESU της Microsoft ή εναλλακτικές στρατηγικές όπως η αναβάθμιση σε Windows 11. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το κόστος, τις γνώσεις ασφαλείας σας, ποιες ευπάθειες καλύπτονται, πόσο καιρό θα χρειάζεστε υποστήριξη και τυχόν απαιτήσεις συμμόρφωσης έχεις. Αξιολογώντας διεξοδικά κάθε προσέγγιση και κατανοώντας τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της, μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση που προστατεύει καλύτερα τα συστήματά σας Windows 10 ακόμα και μετά τη λήξη της επίσημης υποστήριξης της Microsoft.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα