30 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Κενό ασφάλειας σε λογισμικό ATM έδωσε τη δυνατότητα συναλλαγών ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά

1 min read
Ακούγεται σαν να είναι βγαλμένο από ταινία: ένας δυσσαρεστημένος τραπεζικός υπάλληλος (προγραμματιστής) ανακαλύπτει το τέλειο σχέδιο για να κάνει ένα ΑΤΜ να "ξερνάει" μετρητά...
cash atm money | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ακούγεται σαν να είναι βγαλμένο από ταινία: ένας δυσσαρεστημένος τραπεζικός υπάλληλος (προγραμματιστής) ανακαλύπτει το τέλειο σχέδιο για να κάνει ένα ΑΤΜ να “ξερνάει” μετρητά.

Η ιστορία όμως είναι αληθινή: Το South China Morning Post και τα Daily Economic News της Κίνας ανέφεραν ότι ο Qin Qisheng, 43 ετών, κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 7 εκατομμύρια γιουάν (άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ) από ΑΤΜ της τράπεζας που εργαζόταν της Huaxia Bank – εκμεταλλευόμενος ένα “τρελό” κενό ασφάλειας στο λογισμικό του ΑΤΜ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σύστημα της τράπεζας δεν κατέγραφε σωστά τις αναλήψεις που γίνονταν στο ΑΤΜ τις βραδυνές ώρες κοντά στα μεσάνυχτα με αποτέλεσμα τα μετρητά που έβγαζε να μην τα αφαιρεί από το σύνολο του λογαριασμού του δικαούχου.

Κανονικά ενώ το σύστημα θα έπρεπε να βγάζει μήνυμα σφάλματος ότι η συναλλαγή είχε αποτύχει, ο Qisheng φέρεται να εισήγαγε κώδικα εκμεταλλευόμενος το κενό στο σύστημα που παρέκαμπτε αυτές τις ειδοποιήσεις.

Ο Qisheng άρχισε να βγάζει χρήματα τον Νοέμβριο του 2016 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 είχε κάνει περίπου 1.358 αναλήψεις έως ότου η τράπεζα ανακάλυψε την τρύπα στο σύστημά της και κατέφερε να τον εντοπίσει και τον παραδόσει στις αρχές.

Το πιο εκπληκτικό όμως της όλης υπόθεσης είναι ότι “Η τράπεζα ήθελε να εγκαταλείψει την υπόθεση” δεν ήθελε να συνεχίσει τη δίωξη του στις αρχές, ενω ο Qin Qisheng επέστρέψε τα χρήματα.

Ίσως να φοβόταν την κακή δημοσιότητα και τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει το όλο ζήτημα, η Huaxia Bank ζήτησε από την αστυνομία να αποσύρει την υπόθεση – αποδεχόμενη την παραδοχή του Qisheng ότι απλώς δοκίμαζε την ασφάλεια της τράπεζας και κρατούσε τα χρήματα σε προσωπικό του λογαριασμό μέχρι να ανακλύψει η τράπεζα τι γινόταν και να τα γυρίσει πίσω.

Ωστόσο, τα δικαστήρια το αρνήθηκαν και ο Qisheng είναι αντιμέτωπος με 10,5 χρόνια φυλάκισης, αφού έχασε και την έφεση που είχε ασκήσει. Δεν μπόρεσε να πείσει τους δικαστές με τα επιχειρήματα του, ότι είχε μεταφέρει τα χρήματα στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του, αντί για το ψεύτικο λογαριασμό της τράπεζας, και προφανώς επένδυε και κάποιους στο χρηματιστήριο.

Πάντως η όλη ιστορία μπορεί να γίνει άνετα σενάριο για ταινία…

Geo S. Metallidis

Πηγή

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα