29 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πως να τεστάρετε τη CPU σας

1 min read
How to Overclock a CPU 1024x5761 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Αν σας αρέσουν οι extreme καταστάσεις, αν είστε κι εσείς ένας φανατικός gamer, ή απλά δεν έχετε τι να κάνετε τότε πιθανότατα έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνετε overclocking της CPU σας για να αυξήσετε τις επιδόσεις της.

Ωστόσο, παρόλο που το overclocking μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες του συστήματός σας, μπορεί πολύ εύκολα να επιβαρύνει επίσης τον επεξεργαστή σας και να τον κάψει!, γι’ αυτό και οτιδήποτε κάνετε προσοχή, ελέγξετε τη σταθερότητά του συστήματος και κάντε μικρά βήματα κάθε φορά.

Τι είναι το Stress Testing?

Η δοκιμή καταπόνησης είναι ουσιαστικά η υποβολή της CPU σας σε μια σειρά από εξαντλητικούς φόρτους εργασίας για να δείτε αν μπορεί να αντέξει τη θερμότητα και να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να καταρρεύσει. Αυτές οι δοκιμές προσομοιώνουν το είδος των εργασιών βαρέως τύπου που θα εκτελείτε στον υπολογιστή σας, όπως το να παίζετε απαιτητικά παιχνίδια ή να επεξεργάζεστε βίντεο HD.

Γιατί να κάνετε τεστ αντοχής στη CPU σας;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι δοκιμές καταπόνησης είναι απαραίτητες πριν από το overclocking:

  1. Επιβεβαίωση της σταθερότητας: Μόλις αυξήσετε τις ταχύτητες ρολογιού και τις τάσεις της CPU σας, η δοκιμή καταπόνησης είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί το επιπλέον φορτίο χωρίς πρόβλημα.
  2. Επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την CPU: Εάν ο υπολογιστής σας αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα μετά το overclocking, οι δοκιμές καταπόνησης μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το πρόβλημα, είτε πρόκειται για υπερθέρμανση, είτε για διαρροές μνήμης, είτε για κάποια άλλη δυσλειτουργία που σχετίζεται με την CPU.

Επιλογή ενός εργαλείου δοκιμής αντοχής

Υπάρχουν πολλά εργαλεία δοκιμών αντοχής, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Δύο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:

  1. Intel Burn Test: Αυτό το δωρεάν εργαλείο είναι γνωστό για την απλότητα και τη σταθερότητά του, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για αρχάριους.
  2. Prime95: Αυτό το πιο προηγμένο εργαλείο προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα δοκιμών που ωθεί την CPU σας στα απόλυτα όριά της.

Προετοιμασία για stress testing

Πριν αρχίσετε να δοκιμάζετε την CPU σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα εξής:

  1. Επαρκής ψύξη: Είναι απαραίτητο η CPU σας να έχει την κατάλληλη ψύξη κατά τη διάρκεια αυτών των έντονων δοκιμών για να μην τα τινάξει και κλαίτε τα λεφτά σας και μας πείτε μετά ότι δεν σας προειδοποιήσαμε.
  2. Μονάδα τροφοδοσίας (PSU): Η μονάδα τροφοδοσίας πρέπει να είναι ικανή να διαχειριστεί την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας της πουσαρισμένης CPU σας. Ένας καλός κανόνας είναι να διαθέτετε τουλάχιστον 50% επιπλέον ισχύ για να λαμβάνετε υπόψη τις επιβαρύνσεις από το overclocking.

Δοκιμή με το Intel Burn Test

  1. Κατεβάστε και αποσυμπιέστε το αρχείο .zip του Intel Burn Test.
  2. Εκτελέστε το Intel Burn Test V2.exe ως διαχειριστής.
  3. Ρυθμίστε το επίπεδο, τον αριθμό των νημάτων και τις δοκιμασίες καταπόνησης ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Για τους περισσότερους χρήστες, τα τυπικά ή υψηλά επίπεδα στρες και ο προεπιλεγμένος αριθμός δοκιμών είναι μια χαρά.
  4. (Προαιρετικά) Ενεργοποιήστε την επιλογή “Output results to results.log” για να καταγράψετε τα αποτελέσματα της δοκιμής.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη για να ξεκινήσετε τη δοκιμή αντοχής.

Δοκιμές αντοχής με το Prime95

  1. Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του Prime95 από την επίσημη ιστοσελίδα.
  2. Αποσυμπιέστε το αρχείο .zip και εκτελέστε το αρχείο prime95.exe ως διαχειριστής.
  3. Εισάγετε τον αριθμό των πυρήνων CPU και επιλέξτε τον τύπο του φόρτου εργασίας.
  4. (Προαιρετικά) Για προχωρημένους χρήστες, η λειτουργία Custom (Προσαρμοσμένη) σας επιτρέπει να εισάγετε διαφορετικές τιμές για το μέγεθος του FFT.
  5. Πατήστε το κουμπί OK και περιμένετε να ολοκληρώσει το Prime95 την εκτέλεση των δοκιμών βασανιστηρίων.

Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια δοκιμών αντοχής

Ενώ η CPU σας τεστάρεται, παρακολουθήστε την ταχύτητα ρολογιού, τη θερμοκρασία και την τάση της. Εάν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν προς τους 90°C και πάνω τότε καλόν είναι να κάνετε τον Σταυρό ή πιο απλά είναι ένα σημάδι ότι το σύστημα ψύξης σας δεν είναι και τόσο καλό. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τις ρυθμίσεις υπερχρονισμού ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ψύξης σας.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών

Εάν η δοκιμή καταπόνησης αποτύχει λόγω κατάρρευσης του συστήματος ή απροσδόκητης συμπεριφοράς, αυτό δείχνει ότι οι ρυθμίσεις της CPU είναι ασταθείς. Προσαρμόστε τις παραμέτρους υπερχρονισμού, όπως η ταχύτητα ρολογιού και η τάση σε χαμηλότερα όρι, και επαναλάβετε τη δοκιμή.

Εάν η δοκιμή καταπόνησης περάσει χωρίς προβλήματα και οι θερμοκρασίες της CPU παραμείνουν εντός ασφαλών ορίων, τότε το overclock σας είναι σταθερό και θα πρέπει να αποδίδει καλά υπό κανονικό φόρτο εργασίας.

Να θυμάστε πάντα το ότι κάνετε να το κάνετε με προσοχή και ότι οι δοκιμές καταπόνησης είναι μια επαναληπτική διαδικασία, και ίσως χρειαστεί να βελτιώσετε τις ρυθμίσεις του overclock για να επιτύχετε τη βέλτιστη σταθερότητα και απόδοση στο σύστημα σας.

Καλή επιτυχία λοιπόν.

Πείτε μας τα αποτελέσματα σας, στα σχόλια παρακάτω.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα