26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η New York Times υποβάλλει αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων

1 min read
nyt openai microsoft | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, η εφημερίδα The New York Times κατέθεσε αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft (MSFT.O), ισχυριζόμενη τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση εκατομμυρίων άρθρων της εφημερίδας για την εκπαίδευση των AI chatbots τους.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη νομική πρόκληση από έναν αμερικανικό οργανισμό μέσων ενημέρωσης εναντίον της OpenAI, του δημιουργού της γνωστής πλατφόρμας ChatGPT, και της Microsoft, βασικού επενδυτή στην OpenAI και δημιουργού της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης που είναι πλέον γνωστή ως Copilot.

Καταγγελίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Το κύριο κατηγορητήριο των New York Times αφορά το ότι η OpenAI και η Microsoft χρησιμοποίησαν το περιεχόμενο της εφημερίδας χωρίς της άδεια της, αξιοποιώντας το για να εκπαιδεύσουν τα AI chatbots τους. Οι Times ισχυρίζονται ότι αυτή η μη εξουσιοδοτημένη χρήση συνιστά παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, υπονομεύοντας τη σημαντική επένδυση που έχει κάνει η εφημερίδα για την παραγωγή ποιοτικής δημοσιογραφίας.

Από την άλλη ωστόσο η OpenAI και η Microsoft υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους υποστηρίζοντας ότι η χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης εμπίπτει στο νομικό δόγμα της “θεμιτής χρήσης” στο πλαίσιο πάντα της ενημέρωσης και της δωρεάν πληροφόρησης που έχει κάθε δικαίωμα ο απλός πολίτης.

Αν και οι Times δεν έχουν προσδιορίσει χρηματικό ποσό αποζημίωσης, εκτιμούν ότι η πιθανή ζημία ανέρχεται σε “δισεκατομμύρια δολάρια” ενώ η αγωγή ζητά την καταστροφή των μοντέλων chatbot και των συνόλων εκπαίδευσης που ενσωματώνουν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα των The Times.

Επίσης οι Times υποστηρίζουν ότι τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT της OpenAI, μπορούν να παράγουν ακούσια παραπληροφόρηση, κάτι το οποίο έχει σοβαρό αντίκτυπο στο κύρος της εφημερίδας.

Το εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης και των μέσων ενημέρωσης εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, και αναμένουμε με αγωνία να δούμε που θα βγάλει όλη αυτή η διαμάχη αφού μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα στο μέλλον.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα