28 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Qualcomm αναφέρει ότι το Snapdragon X Elite είναι κατά 21% ταχύτερο από M3 της Apple

1 min read
Snapdragon X Elite chipset techlog | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν γεμάτος με σημαντικές παρουσιάσεις. Η Qualcomm κυκλοφόρησε την πλατφόρμα Snapdragon X Elite, η οποία ήταν ένα μεγάλο βήμα από τα προηγούμενα PC SoC της. Επίσης, είδαμε το λανσάρισμα της σειράς Apple M3 που βασίζεται στη διαδικασία των 3nm.

Τώρα, ενώ το Snapdragon X Elite βασίζεται σε διαδικασία 4nm, η Qualcomm αναφέρει ότι τα πιο πρόσφατα SoCs της προσφέρουν έως και 21% καλύτερες επιδόσεις πολλαπλών πυρήνων από το αντίστοιχο M3 της Apple. Ωστόσο, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Qualcomm δήλωσε ότι η εμπειρία θα είναι διαφορετική.

Δηλαδή, οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν την υπεροχή που έχουν τα chipset Snapdragon X Elite. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα chipsets στοχεύουν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα από το Apple M3.

Μια γρήγορη ματιά στις πρόσφατες μετρήσεις επιδόσεων του Snapdragon X Elite

Σύμφωνα με μια δοκιμή στο chipset Snapdragon X Elite, πέτυχε μια πολυπύρηνη βαθμολογία 15300. Συγκριτικά, το Apple M3 λαμβάνει βαθμολογία 12154. Η Qualcomm πραγματοποίησε αυτή τη δοκιμή στο Geekbench 6 και μπορείτε να δείτε τους αριθμούς από το benchmark στην εικόνα που επισυνάπτεται παρακάτω.

Selected photo | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τούτου λεχθέντος, μια από τις έξυπνες κινήσεις της Qualcomm εδώ είναι η αφαίρεση μιας κρίσιμης λεπτομέρειας από το αποτέλεσμα. Ναι, είναι το όριο ισχύος. Οι υψηλές επιδόσεις δεν θα έχουν σημασία αν το chipset τραβάει πολύ ενέργεια. Εξάλλου, τα SoCs Snapdragon X Elite απευθύνονται σε φορητούς υπολογιστές. Έτσι, η αποδοτικότητα παίζει μεγάλο ρόλο όσον αφορά την αξιολόγηση.

Όπως ίσως γνωρίζετε, το Snapdragon X Elite έχει δύο όρια ισχύος, τα οποία είναι 80W και 23W. Παλαιότερες δοκιμές του chipset έχουν δείξει ότι το chipset με το χαμηλότερο όριο ισχύος είναι πιο αργό από το Apple M2 σε benchmarks. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι αυτοί οι αριθμοί αναφοράς προέρχονται από το chipset των 80W.

Τώρα, αν πρόκειται όντως για δοκιμές στα 80W, αυτοί οι αριθμοί αναφοράς θα μπορούσαν να είναι έγκυροι. Εξάλλου, η διαφορά μεταξύ 23W και 80W είναι σημαντική όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Αλλά αυτό το αυξημένο όριο ισχύος του Snapdragon X Elite σημαίνει επίσης ένα καλύτερο σύστημα ψύξης.

Αλλά οι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν το άλμα επιδόσεων

Ενώ το Snapdragon X Elite έχει πλεονέκτημα έναντι του Apple M3 σε συγκριτικές δοκιμές, οι χρήστες θα έχουν διαφορετική εμπειρία. Τουλάχιστον, αυτό λέει ο Sascha Segan, ο ανώτερος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Qualcomm. Λέει ότι ο λόγος πίσω από την ύπαρξη διαφορετικής εμπειρίας οφείλεται στο λειτουργικό σύστημα.

m3 feature black | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι συσκευές Apple Mac με τα chipsets M3 λειτουργούν με macOS. Η πλατφόρμα Snapdragon X Elite, από την άλλη πλευρά, στοχεύει στα Windows. Σύμφωνα με τον Sascha Sagan, το macOS είναι ένα πολύ καλύτερο λειτουργικό σύστημα από τα Windows. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το chipset της Qualcomm δεν θα λάμψει σε φορητούς υπολογιστές ή notebooks, ακόμη και όταν έχει καλό hardware.

Qualcomm X Elite | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Για να είμαστε ακριβείς, ο Sascha Sagan λέει: “Η εμπειρία δεν θα είναι η ίδια επειδή αυτοί τρέχουν macOS και εμείς τρέχουμε Windows”. Και πρόσθεσε: “Αλλά όσον αφορά το υλικό, που είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε, είναι καλό υλικό”. Ο Segan συνέστησε επίσης στους καταναλωτές να μην αγοράσουν ένα νέο φορητό υπολογιστή αυτή τη στιγμή.

Αντ’ αυτού, ο Segan πρότεινε στους καταναλωτές να περιμένουν την είσοδο στην αγορά των φορητών υπολογιστών Snapdragon X Elite. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα benchmarks που έχουμε δει προέρχονται από φορητούς υπολογιστές αναφοράς. Σε γενικές γραμμές, οι συσκευές αναφοράς τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Επίσης, οι βαθμολογίες αναφοράς δεν είναι το παν. Είναι οι επιδόσεις στον πραγματικό κόσμο που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Επομένως, θα πρέπει να περιμένετε να κυκλοφορήσουν στην αγορά μονάδες καταναλωτικής ποιότητας για να καταλήξετε σε ένα πραγματικό συμπέρασμα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα δύο chipsets από το βίντεο που ενσωματώνεται παρακάτω. Προσφέρει ανάλυση σε βάθος.

via

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα