Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετέτρεψαν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε καύσιμο!

Μεγάλο επίτευγμα στον τομέα της ενέργειας σημειώθηκε από μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με το Wired, η οποία κατάφερε να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμο για αεριωθούμενα, με σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η όλη προσπάθεια επετεύχθη θερμαίνοντας ένα μείγμα κιτρικού οξέος, υδρογόνου και καταλύτη σιδήρου-μαγγανίου-καλίου για να μετατρέψει το CO2 σε υγρό καύσιμο ικανό να τροφοδοτήσει αεροσκάφη με τζετ καύσιμα!

Ακούγεται πραγματικά εκπληκτικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η όλη διαδικασία είναι λιγότερο κοστοβόρα από τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή του υδρογόνου και του νερού σε καύσιμο.

Η εργαστηριακή μέθοδος παρήγαγε μόνο λίγα γραμμάρια καυσίμου – όμως δεν παύει αυτό να είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την ανθρωπότητα αφού μπορεί σχεδόν να λύσει όλο το ενεργειακό πρόβλημα που αρχίζει να δημιουργείται από τη μείωση των υδρογονανθράκων.

Το μέλλον πάντως θα είναι γεμάτο εκπλήξεις!

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2948