Το Instagram κατηγορείται ότι συλλέγει παράνομα βιομετρικά δεδομένα
Πολλές φορές το Facebook έχει κατηγορηθεί και του έχει επιβληθεί πρόστιμο για παράνομη συλλογή δεδομένων χρηστών.
Ωστόσο, αυτή τη φορά το Instagram βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα αγωγή και πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ότι συλλέγει παράνομα βιομετρικά δεδομένα χρηστών.
Μόλις τον περασμένο μήνα, υπήρξε αγωγή εναντίον του Facebook. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η εταιρεία συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από χρήστες πλατφόρμας μέσω εργαλείων ετικετών εικόνων. Το Facebook προσφέρθηκε να πληρώσει 650 εκατομμύρια $ για να διευθετήσει την αγωγή
Το Instagram μπορεί να πωλεί δεδομένα χρηστών
Στην τελευταία αγωγή που κατατέθηκε σε κρατικό δικαστήριο στο Redwood City, το Facebook κατηγορείται και πάλι για τη συλλογή και αποθήκευση βιομετρικών δεδομένων περισσότερων από 100 εκατομμυρίων χρηστών Instagram χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του χρήστη. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η συμπεριφορά παραβιάζει έναν νόμο περί απορρήτου στο Ιλινόις που απαγορεύει μη εξουσιοδοτημένες πράξεις βιομετρικών δεδομένων. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.000 $ στην εταιρεία για κάθε παράβαση. Εάν η εταιρεία θεωρείται ότι έχει παραβιάσει τους κανονισμούς σκόπιμα, τοτε το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 5.000 δολλάρια.
Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι το Facebook ενημέρωσε τους χρήστες του Instagram μόνο από τις αρχές του τρέχοντος έτους ότι συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από τους χρήστες. Από τώρα, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το Facebook σχετικά με αυτήν την αγωγή.
Η κινεζική εφαρμογή αποκλείεται για παρόμοιους ισχυρισμούς
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές αναφορές σχετικά με την παράνομη συλλογή ή αποθήκευση δεδομένων χρήστη από εφαρμογές. Τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο βρέθηκαν κινεζικές εφαρμογές, λόγω των ισχυρισμών από τις ΗΠΑ. Η συνήθης διαδικασία είναι ότι θα υπάρξει έρευνα και εάν κριθούν ένοχοι, θα πληρώσουν ένα τεράστιο πρόστιμο. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη με τις κινεζικές εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές έχουν λάβει τη μέγιστη τιμωρία από διαφορετικές κυβερνήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ και την Ινδία. Για την Ινδία, έχει απαγορεύσει πάνω από 100 κινεζικές εφαρμογές χωρίς κανένα αρχείο έρευνας. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, απαγόρευσε αξιόλογες κινεζικές εφαρμογές όπως το TikTok και το WeChat, ακόμα χωρίς έρευνα.
[via]