22 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει την ανθρώπινη σκέψη και τη μετατρέπει σε ανθρώπινη ομιλία

cover r4x3w1000 5efdd621c0dbb adobestock 2865183761 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, να αποκωδικοποιήσουν ολόκληρες προτάσεις από νευρικά σήματα που μεταδίδονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό το επίτευγμα δίνει μεγάλη ελπίδα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδίως σε αυτά που δεν μπορούν να εκφραστούν, ωστόσο κάποιοι πιο συντηρητικοί έχουν τους δικούς τους λόγους ανησυχίας.

Είμαστε στο 2030. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου, μια ασθενής, που δεν μπορεί να εκφραστεί και να μιλήσει έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σκέφτεται: ” Διψάω. Θα μπορούσα να έχω λίγο νερό;”  Αμέσως, ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο της μεταφράζει τη σκέψη της σε λέξεις και μια συνθετική φωνή ειδοποιεί τους φροντιστές. Εξοπλισμένοι με το ίδιο σύστημα μετάφρασης, άλλοι ασθενείς, οι οποίοι είναι παράλυτοι από άλλες νόσους μπορούν πλέον να εκφραστούν!

Ένας αποκωδικοποιητής ομιλίας είναι πλέον γεγονός….

Η ομάδα των Joseph Makin, David Moses και Edward Chang, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (USCF) στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρηματοδοτούμενη από το Facebook, έχει πράγματι φτάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο για τη σύλληψη αυτού του αποκωδικοποιητή.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που έχουν αναπτύξει ήδη αποκρυπτογραφεί άμεσα προτάσεις από τον εγκέφαλο , σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια 97% όπως ανέφεραν οι ερευνητές τον Μάρτιο του 2020 σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience .

Ωστόσο όλες αυτές οι προσπάθειες και αυτός ο αγώνας για την αποκωδικοποίηση των νευρικών σημάτων του εγκεφάλου και την μετατροπή τους σε ανθρώπινη ομιλία δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ενώ το Facebook χρηματοδοτεί έργα “νευροπρόθεσης” για την αποκωδικοποίηση των νευρικών σημάτων του εγκεφάλου, ο Elon Musk επενδύει 150 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει τη συσκευή με το όνομα Neuralink, η οποία επρόκειτο να αποτελέσει αντικείμενο κλινικής δοκιμής πριν από το τέλος του 2020.

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί το έργο “BrainCom” με το ποσό των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ από συνολικά 8,6 εκατομμύρια με στόχο την αποκρυπτογράφηση των νευρικών κυκλωμάτων ομιλίας.

Ο στόχος αυτού του έργου είναι να αποκωδικοποιήσει την ομιλία από νευρικά σήματα , εξηγεί ο Joseph Makin, και συνεχίζει “καταφέραμε να φτάσουμε σε ποσοστό σφάλματος μόλις 3% σε ένα σύνολο πενήντα προτάσεων”

Σε έναν κόσμο “αδιάλειπτης συνδεσιμότητας” η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή η οποία έρχεται να ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ και να δημιουργήσει έναν κόσμο που ίσως οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που βλέπαμε κάποτε στην τηλεόραση να είναι πλέον παιδικές ταινίες κινουμένων σχεδίων στα μάτια των παιδιών που θα κριθούν να αντιμετωπίσουν το μέλλον.

[via]

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα