Τι αποκαλύπτει η «Έκθεση Απειλών για το 1ο τρίμηνο του 2020» της ESET

Σύμφωνα με την ESET, το 1ο τρίμηνο του 2020 μειώθηκαν οι απειλές από κακόβουλα Cryptominers και Android malware και αυξήθηκαν οι διαδικτυακές απειλές. Οι εξελίξεις κατά το 1ο τρίμηνο καθορίστηκαν από την πανδημία COVID-19.

Προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσάρμοσαν ανάλογα τις στρατηγικές τους. Παρά την καραντίνα και προκειμένου να κάνουν το διαδίκτυο ακόμα πιο ασφαλές, οι ερευνητές της ESET, οι μηχανικοί ασφαλείας και οι ειδικοί της εταιρείας ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό των malware.

Στην έκθεση Q1 2020 ESET Threat Report παρουσιάζονται περιληπτικά οι προσπάθειες, τα ευρήματα και οι επιτυχίες της εταιρείας κατά το 1ο τρίμηνο του 2020.

Το Μάρτιο του 2020, η ESET εντόπισε αύξηση των κρουσμάτων που αφορούσαν σε απάτες και εκστρατείες malware που χρησιμοποίησαν ως δόλωμα την πανδημία. «Προφανώς οι κυβερνοεγκληματίες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους φόβους των ανθρώπων και την ανάγκη τους για διαρκή ενημέρωση» δηλώνει ο Roman Kováč, Chief Research Officer της ESET.

Πιθανά λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο αριθμός των απειλών που εντοπίστηκαν ήταν αυξημένος – και μάλιστα κυρίως των απειλών που έχουν σχέση με το διαδίκτυο. Επίσης, κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, σημειώθηκε μια σταθερά αυξητική τάση των stalkerware (λογισμικά κατασκοπείας). Αντίθετα, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφηκε μείωση του εντοπισμού σε κάποιες κατηγορίες απειλών – όπως είναι τα κακόβουλα cryptominers και Android malware.

Επίσης, οι ερευνητές της ESET συνέχισαν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό απειλών και ευπαθειών εν μέσω πανδημίας. Η έκθεση ESET Threat Report: Q1 2020 δίνει μια γενική εικόνα των σημαντικότερων ερευνητικών προγραμμάτων σύμφωνα με τα οποία οι ερευνητές της ESET αποκάλυψαν νέες κακόβουλες εκστρατείες των ομάδων κυβερνοεγκληματιών Winnti και Turla, εντόπισαν το Kr00k (CVE-2019-15126) -μία άγνωστη μέχρι τώρα ευπάθεια που επηρεάζει την κρυπτογράφηση σε πάνω από ένα δισεκατομμύρια συσκευές Wi-Fi, και τέλος, αποκάλυψαν νέες τεχνικές δράσης ενός νέου στελέχους του κακόβουλου λογισμικού Stantinko.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση εδώ.

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2967