Πρόστιμα σε Facebook και Twitter από Ρωσικό δικαστήριο για παραβίαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμο 4 εκατομμυρίων ρουβλιών περίπου 58.000 ευρώ επέβαλε δικαστήριο της Ρωσίας στο Twitter για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.


Σύμφωνα με το ΑΜΠ-ΜΠΕ την αγωγή την κατέθεσε η εποπτική αρχή ελέγχου μέσων ενημέρωσης (Roskomnadzor), όταν το Twitter αρνήθηκε να παρουσιάσει στοιχεία για τους Ρώσους χρήστες, ενώ του είχαν ζητηθεί.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου ωστόσο δεν παραβρέθηκαν κανένας εκπρόσωπος και από αμφότερες πλευρές και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το Twitter θα πρέπει να καταβάλει το πρόστιμο σε διάστημα 60 ημερών.

Ο νέος νόμος «Περί προσωπικών δεδομένων», που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, ορίζει όλα τα στοιχεία των Ρώσων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να φυλάσσονται στην Ρωσία, όμως το Twitter παρέβλεψε τη συγκεκριμένη νομοθεσία με αποτέλεσμα να του επιβληθεί το παραπάνω πρόστιμο.

Σε παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν το 2016 στην Ρωσία μπολοκαρίστηκε και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn.

Από ότι φαίνεται όμως το δικαστήριο είχε κέφια καθώς επέβαλε το ίδιο πρόστιμο 58.000 ευρώ και στο Facebook για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με αυτήν του την απόφαση το Facebook παραβίασε την κείμενη νομοθεσία καθώς στις 31 Ιανουαρίου η εταιρεία Facebook Inc., με έδρα την Καλιφόρνια είχε αποτύχει στην εξασφάλιση και φύλαξη των προσωπικών δεδομένων των Ρώσων χρηστών στην επικράτεια της Ρωσίας και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της από την πλευρά της Ρωσίας, το Facebook το έπαιζε Κινέζος με αποτέλεσμα να του επιβληθεί το εν λόγω πρόστιμο.

Βέβαια θα μου πείτε τι σημασία έχουν όλα αυτά και τι ανάγκη έχει από τα 58.000 το Facebook και το Twitter, Ποιος ξέρει; Ίσως με αυτήν της την κίνηση η Ρωσία να θέλει να δείξει τελικά ποιος κάνει κουμάντο στην επικράτειας της και εντός των συνόρων της.

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2967