25 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Σπίτια εκτυπωμένα σε 3D printer κι όμως είναι πραγματικότητα, πόσο κοστίζουν;

1 min read
apis cor youtube 1810011 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Πόσο κοστίζει σήμερα ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο σπίτι; Ρίξτε μια ματιά στα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα για να πάρετε μια ιδέα.

Η άνοδος των τρισδιάστατων τυπωμένων κατοικιών

Ένα μοντέλο που δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να εκτυπωθούν τα σπίτια 3D.
Ένα μοντέλο που δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να εκτυπωθούν τα σπίτια 3D. Πηγή: Fortune

Κάθε νέα καινοτομία έρχεται στην αγορά με μια συγκεκριμένη τιμή. Οι μεγάλοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές 3D, για παράδειγμα, είχαν μια μάλλον υψηλή τιμή όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά.

Όμως, όπως και με τις περισσότερες τεχνολογίες, οι τιμές μειώνονται καθώς αναπτύσσονται νέα, καλύτερα και πιο προσιτά προϊόντα και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και βγαίνουν νέα και καινοτόμα σκυροδέματα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά έργα που κατασκευάζονται σε τρισδιάστατα τυποποιημένα κτίρια σε όλο τον κόσμο, είναι αδύνατο να δοθεί ακριβής τιμή για τρισδιάστατα τυποποιημένα σπίτια. Αντ ‘αυτού, θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα και πολλά υποσχόμενα έργα και το πόσο κόστισαν.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, θα δείτε ότι ένα τρισδιάστατο τυποποιημένο σπίτι μπορεί να σας κοστίσει $ 10.000, ή μερικές φορές ακόμη χαμηλότερα. Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ!

Παράδειγμα # 1: Σπίτι της Apis Cor

Το σπίτι αντέχει ακόμη και στο χιόνι.
Το σπίτι αντέχει ακόμη και στο χιόνι. Πηγή: Apis Cor

Ένα πολύ ελπιδοφόρο έργο προέρχεται από τη Ρωσία. Η Apis Cor είναι μια ρωσική εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ενός κινητού 3D εκτυπωτή κατασκευής, ο οποίος είναι σε θέση να εκτυπώνει ολόκληρα κτίρια on site.

Για να αποδείξουν τις ικανότητες και δυνατότητες του κινητού τους 3D εκτυπωτή, η Apis Cor δημιούργησε ένα σπίτι 410 τετραγωνικών ποδιών. Το τρισδιάστατο τυποποιημένο σπίτι κοστίζει περίπου $ 10.150, ένα απίστευτα χαμηλό ποσό για την κατασκευή ενός σπιτιού.

Ακολουθεί μια λεπτομερέστερη λίστα κόστους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας:

  • Θεμέλια:277 δολάρια
  • Τοίχοι: 1624 δολάρια
  • Όροφος και δώμα: 2434 δολάρια
  • Καλωδίωση: 242 δολάρια
  • Παράθυρα και πόρτες: 3548 δολάρια
  • Εξωτερικό φινίρισμα: 831 δολάρια
  • Εσωτερικό φινίρισμα (συμπεριλαμβανομένης της ψευδοροφής): 1178 δολάρια

Η εταιρία ακόμη διακόσμησε το σπίτι, τόσο μέσα όσο και έξω. Το εξωτερικό είναι βαμμένο και μέσα το σπίτι είναι εξοπλισμένο με ψυγείο, τηλεόραση με μεγάλη οθόνη και καναπέ, μαζί με άλλα έπιπλα. Το κόστος των επίπλων προφανώς δεν περιλαμβάνεται στα παραπάνω. Η Apis Cor απλώς ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να μοιάζει η τελική κατασκευή.

Παράδειγμα # 2: ICON – ένα σπίτι για $ 4000;

who said a 3d printed house cant be stylish the verge 1809261 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ποιος είπε ότι ένα τυπωμένο σπίτι 3D δεν μπορεί να είναι κομψό; Πηγή: fortune

Ρίξτε μια ματιά στην παραπάνω εικόνα. Το σπίτι που βλέπετε είναι από 3D εκτυπωτή από μια εταιρεία στο Τέξας που ονομάζεται ICON. Η ICON ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων κατασκευής χαμηλού κόστους, γι ‘αυτό το λόγο το έργο τους είναι το 3D τυπωμένο σπίτι.

Σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση New Story, η ICON σχεδιάζει να κατασκευάσει μια ολόκληρη γειτονιά αυτών των τρισδιάστατων τυποποιημένων κατοικιών χαμηλού κόστους στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο στόχος είναι να δοθούν σπίτια σε άπορους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το πρωτότυπο για το τρισδιάστατο τυποποιημένο σπίτι κοστίζει περίπου $ 10.000, αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να κατεβάσει το κόστος σε μόλις $ 4000, πράγμα που είναι μεγάλη είδηση. Ο κατά προσέγγιση χρόνος κατασκευής για το τυπωμένο σπίτι του ICON είναι περίπου 24 ώρες.

Παράδειγμα # 3: Winsun – 10 σπίτια σε μια μέρα

winsuns 3d printed houses china photo press 180926 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Τρισδιάστατα τυποποιημένα σπίτια του Winsun Source: China Photo Press

Μια εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη που ονομάζεται Winsun κατάφερε να εκτυπώσει 10 τρισδιάστατες κατοικίες σε μία μόνο ημέρα.

Η Winsun χρησιμοποίησε μεγάλους τρισδιάστατους εκτυπωτές 3D, πλάτους 10 μέτρων και ύψους 6,6 μέτρων και υποστήριξε ότι κάθε τρισδιάστατο τυποποιημένο σπίτι κόστισε 4.800 δολάρια, το οποίο είναι εκπληκτικά χαμηλό για το 2014!

Αν και τα τρισδιάστατα τυπωμένα σπίτια της Winsun δεν πλήρως βελτιστοποιημένα, προσέλκυσαν μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον. Το έργο συνέβαλε σίγουρα στον αυξανόμενο αριθμό τυπωμένων κατοικιών 3D και στην ανάπτυξη των μηχανημάτων που τα κατασκευάζουν.

Η Winsun είναι επίσης γνωστή για την παραγωγή ενός από τα πιο εξελιγμένα 3D τυποποιημένα κτίρια μέχρι σήμερα, δείτε παρακάτω …

Παράδειγμα # 4: Κτίριο γραφείων του Ντουμπάι

winsuns masterpiece dubai future foundation 180926 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Για να ολοκληρώσουμε το άρθρο, παρουσιάζουμε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το πιο προηγμένο τρισδιάστατο τυπωμένο κτίριο στον κόσμο.

Τι είναι αυτό? Ένα όμορφο και φουτουριστικό κτίριο γραφείων στο Ντουμπάι.

Το όλο κτίριο που βλέπετε χρειάστηκε μόνο 17 ημέρες για να εκτυπωθεί. Ωστόσο η τιμή του έιναι λίγο τσιμπημένη κοντά στα 140.000 $ όμως και πάλι σε σύγκριση με το πόσο θα κόστιζε αν δεν είχε εκτυπωθεί 3D, η τελική τιμή είναι εντυπωσιακά χαμηλή.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τρισδιάστατο κτίριο γραφείων του Ντουμπάι, κάντε κλικ εδώ .

Συμπέρασμα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι δύσκολο να δώσουμε μια ακριβή τιμή για το πόσο κοστίζει ένα τρισδιάστατο τυπωμένο κτίριο, καθώς η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της δομής.

Όπως είδατε για έργα υψηλού επιπέδου με τρισδιάστατο σκυρόδεμα εκτύπωσης, η τιμή κατασκευής μπορεί να κυμαίνεται περίπου στα 100.000 $, πράγμα που είναι μάλλον χαμηλό σε σύγκριση με το κόστος κατασκευής του ίδιου κτηρίου χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής.

Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερες εταιρείες θα υιοθετήσουν τρισδιάστατα τυπωμένα κτίρια. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνολογιών, θα μειώσει τις τιμές και θα αυξήσει την ποιότητα.

Αναμένονται εξελίξεις, μείνετε συντονισμένοι

techlog.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα