25 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ο αστροφυσικός Ron Mallett πιστεύει ότι βρήκε έναν τρόπο να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο – θεωρητικά.

1 min read
astrophysicist build time machine past 1200x6301 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ο καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου του Connecticut δήλωσε πρόσφατα στο CNN ότι έχει γράψει μια επιστημονική εξίσωση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια πραγματική μηχανή χρόνου.


Έχει ακόμη κατασκευάσει μια πρωτότυπη συσκευή για να απεικονίσει ένα βασικό συστατικό της θεωρίας του – αν και οι συνάδελφοι του Mallett είναι πεπεισμένοι ότι η μηχανή του χρόνου θα είναι μόνο ένα όνειρο και τίποτε άλλο.

Για να κατανοήσετε τη μηχανή του Mallett, πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά της θεωρίας της σχετικότητας του Albert Einstein, που δηλώνει ότι ο χρόνος επιταχύνει ή επιβραδύνει ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία ένα αντικείμενο κινείται.

Βάσει αυτής της θεωρίας, εάν ένα άτομο ήταν σε ένα διαστημόπλοιο που ταξίδευε κοντά στην ταχύτητα του φωτός, ο χρόνος θα περνούσε πιο αργά γι ‘αυτούς από ό, τι θα ήταν για κάποιον που παρέμεινε στη Γη. Ουσιαστικά, ο αστροναύτης θα μπορούσε να φτάσει στο διάστημα για λιγότερο από μία εβδομάδα και όταν επέστρεφε στη Γη, θα είχαν περάσει10 χρόνια για τους ανθρώπους που είχε αφήσει πίσω, κάνοντας το να φαίνεται στον αστροναύτη σαν να έχει ταξιδέψει στο μέλλον .

Όμως, ενώ οι περισσότεροι φυσικοί αποδέχονται ότι πιθανότατα είναι πιθανή η παραβίαση του χρόνου με αυτόν τον τρόπο, ο χρόνος που ταξιδεύει στο παρελθόν είναι ένα άλλο ζήτημα – και ο Mallett πιστεύει ότι θα μπορούσε να το επιλύσει χρησιμοποιώντας λέιζερ.

Όπως εξήγησε ο αστροφυσικός στο CNN, η ιδέα του για μια μηχανή χρόνου εξαρτάται από μια άλλη θεωρία του Αϊνστάιν, τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μαζικά αντικείμενα λυγίζουν στο χώρο-χρόνο – ένα αποτέλεσμα που αντιλαμβανόμαστε ως βαρύτητα – και η μεγαλύτερη βαρύτητα είναι, ο βραδύτερος χρόνος περνάει.

“If you can bend space, there’s a possibility of you twisting space,” δήλωσε ο Mallett στο CNN. “Στη θεωρία του Αϊνστάιν, αυτό που ονομάζουμε χώρο περιλαμβάνει επίσης χρόνο – γι ‘αυτό ονομάζεται διάστημα, ό, τι κι αν κάνετε στον χώρο συμβαίνει και στον χρόνο”.

Θεωρεί ότι είναι θεωρητικά δυνατό να περιστρέφεται ο χρόνος σε ένα βρόγχο που θα επιτρέπει το ταξίδι του χρόνου στο παρελθόν. Έχει ακόμη χτίσει ένα πρωτότυπο που δείχνει πώς τα λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

“Μελετώντας το είδος του βαρυτικού πεδίου που παράγεται από ένα δακτυλιοειδές λέιζερ”, δήλωσε ο Μάλλετ στο CNN, “αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο να εξετάσουμε τη δυνατότητα μιας μηχανής χρόνου βασισμένης σε μια κυκλοφορούσα δέσμη φωτός”.

Όσο αισιόδοξος είναι ο Mallet για το έργο του, ωστόσο, οι συνάδελφοι του είναι σκεπτικοί.

“Δεν πιστεύω ότι όλο αυτό το εγχείρημα να του να πετύχει”, δήλωσε ο αστροφυσικός Paul Sutter στο CNN “γιατί νομίζω ότι υπάρχουν βαθιά λάθη στα μαθηματικά και τη θεωρία του και έτσι μια πρακτική συσκευή φαίνεται ανέφικτη”.

Ωστόσο και ο Mallet παραδέχεται ότι η ιδέα του είναι εντελώς θεωρητική σε αυτό το σημείο αλλά ποτέ δεν ξέρεις ίσως κάποια στιγμή όλες αυτές οι ταινίες με τον τρελό επιστήμονα και τον Μάικλ Τζ. Φοξ Back to the future” να μην τις έχουμε δει τσάμπα.

futurism.com

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα