Τηλεμεταφορά δεδομένων: Ναι είναι γεγονός… “Beam me up Scotty”
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Πανεπιστημίου της Δανίας πέτυχαν για πρώτη φορά κβαντική τηλεμεταφορά μεταξύ δύο τσιπ υπολογιστών.
Η ομάδα κατάφερε να στείλει πληροφορίες από το ένα τσιπ σε ένα άλλο χωρίς να συνδέονται φυσικά ή ηλεκτρονικά, σε ένα επίτευγμα που ανοίγει την πόρτα για τους κβαντικούς υπολογιστές και το κβαντικό διαδίκτυο.
Αυτό το είδος τηλεμεταφοράς καθίσταται δυνατό από ένα φαινόμενο που ονομάζεται κβαντική εμπλοκή, όπου δύο σωματίδια γίνονται τόσο συζευγμένα μεταξύ τους ώστε να μπορούν να “επικοινωνούν” σε μεγάλες αποστάσεις.
Στην ουσία, οι πληροφορίες μεταφέρονται μεταξύ τους με την αλλαγή των ιδιοτήτων ενός σωματιδίου καθώς το ένα αναγκάζει το άλλο να αλλάξει αμέσως κατάσταση, ανεξάρτητα από το πόσος χώρος χωρίζει και τα δύο. .
Υποθετικά, δεν υπάρχει όριο στην απόσταση από την οποία μπορεί να λειτουργήσει η κβαντική τηλεμεταφορά – και αυτό δημιουργεί κάποιες παράξενες επιπλοκές που μπερδεύουν ακόμη και τον ίδιο τον Αϊνστάιν. Η τρέχουσα κατανόησή μας για τη φυσική λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός και, όμως, με την κβαντική τηλεμεταφορά, οι πληροφορίες φαίνεται να σπάζουν αυτό το όριο ταχύτητας. Ο Αϊνστάιν το χαρακτήριζε “spooky action at a distance.”
Η ομάδα δημιούργησε ζευγάρια εμπλεγμένων φωτονίων σε δύο τσιπς και στη συνέχεια έκανε την κβαντική μέτρηση του ενός. Παρατήρησε ότι η κατάσταση του ενός άλλαζε και ότι οι αλλαγές αυτές εφαρμόζονταν αμέσως στο συνεργαζόμενο φωτόνιο στο άλλο τσιπ.
“Ήμασταν σε θέση να επιδείξουμε έναν υψηλής ποιότητας σύνδεσμο εμπλοκής σε δύο τσιπς στο εργαστήριο, όπου τα φωτόνια σε κάθε τσιπ μοιράζονται μια κβαντική κατάσταση”, λέει ο Dan Llewellyn, συν-συγγραφέας της μελέτης. ”
Η ομάδα ανέφερε ένα ποσοστό επιτυχίας τηλεμεταφοράς κοντά στο 91% και κατάφερε να εκτελέσει κάποιες άλλες λειτουργίες που είναι επίσης σημαντικές για τον κβαντικό υπολογισμό.
Οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν πρώτα σε ένα δωμάτιο, στη συνέχεια σε απόσταση 25 km και στη συνέχεια στα 100 km και τελικά σε απόσταση πάνω από 1200 km μέσω δορυφόρου.
Οπότε παιδιά ετοιμαστείτε! “Beam me up Scotty”