Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για τα 5G δίκτυα
Μία ημέρα μετά την αναχώρηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από την Αθήνα, εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου συναντήθηκαν με κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αμερικανική πλευρά θέλει να αποτρέψει τυχόν αναθέσεις προμηθειών εξοπλισμού δικτύων 5ης γενιάς στην Huawei, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία των δύο χωρών.
Με τους 3 βασικούς παίκτες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών να επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς, ίσως προκύψουν εμπόδια υλοποίησης αν η ελληνική κυβέρνηση ταχθεί υπέρ των Αμερικάνων. Αυτή τη στιγμή Vodafone και Wind χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστος ενώ η Cosmote βασίζεται στο 60% της παραγωγής στη Nokia και το υπόλοιπο 40% στην Ericsson.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, είχε δηλώσει πως η Κίνα προσπαθεί να δελεάσει χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα και αποζητούν ξένες επενδύσεις όπως η Ελλάδα ενώ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να μην μετακινηθεί μακριά από τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Ένα θέμα το οποίο είχε θέσει ο Αμερικανός υπουργός και στον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πρώτος επισκέφθηκε την Αθήνα.
Σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα, για την ώρα θα τηρήσουν στάση αναμονής ως προς τις αναθέσεις εξοπλισμού και δεν θα ταχθούν υπέρ κάποιας πλευράς. Βέβαια αυτό θα καθυστερήσει τα πλάνα στρατηγικής μετάβασης σε δίκτυα 5G τα οποία όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα έμπαιναν σε φάση ανάπτυξης στο τέλος του έτους που διανύουμε. Εκτιμάται επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα αναμένουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα 5G.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι μία κατάσταση που βολεύονται πολλοί. Η ελληνική κυβέρνηση ούτως η άλλως δεν ήταν έτοιμη για τη διάθεση των συχνοτήτων στα 700 MHz, που πανευρωπαϊκά έχουν αποδοθεί για χρήση δικτύων 5G. Το πρόβλημα εστιάζει κυρίως στη δυσκολία μετακίνησης των συχνοτήτων της Digea και της ΕΡΤ. Μετακίνηση η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τον Ιούνιο του 2021, κάτι που σημαίνει πως οι τηλεπικοινωνιακοί παρόχοι θα έχουν στη διάθεσή τους αυτές τις συχνότητες το καλοκαίρι του 2021.
Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι θα ακολουθήσει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα δίκτυα 5G, αφού ούτως η άλλως οι προμήθειες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων εγκρίνονται αποκλειστικά από τους μετόχους των επιχειρήσεων. Οπότε για την Ελλάδα δεν θα είχε νόημα να αναμειχθεί σε μία «βουβαλομαχία» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.