24 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Microsoft ενσωματώνει το DNS over HTTPS στα Windows 10

1 min read
dnsoverhttps1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Η Microsoft αποκάλυψε τα σχέδιά της για την προσθήκη υποστήριξης του DNS over HTTPS στο λειτουργικό σύστημα Windows 10.


Η ανακοίνωση έγινε στο blog της Microsoft Networking στις 17 Νοεμβρίου. Το DNS over HTTPS έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία κάθε σύνδεσης με την κρυπτογράφηση των DNS queries που διακινούνται σε μορφή απλού κειμένου.

Το DNS over HTTPS ακούγεται πάρα πολύ πρόσφατα. Η Mozilla, η Google, η Opera καθώς και πολλοί δημόσιοι πάροχοι DNS (Cloudflare) ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν το πρότυπο. Η υποστήριξη του DNS over HTTPS από ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web, σημαίνει ότι τα ερωτήματα DNS που προέρχονται από αυτό το πρόγραμμα είναι κρυπτογραφημένα. Άλλα ερωτήματα, π.χ. από κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης που δεν υποστηρίζει το DNS over HTTPS ή το υποστήριζε αλλά δεν το χρησιμοποιεί, δεν κρυπτογραφεί τα DNS queries.

Η ανακοίνωση της Microsoft αναφέρει ότι το λειτουργικό σύστημα των Windows θα αρχίσει να υποστηρίζει το DNS over HTTPS. Η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο χαρακτηριστικό σε κάποια προεπισκόπηση των Windows 10 στο μέλλον πριν το διαθέσει στην “τελική έκδοση” του λειτουργικού συστήματος.

Η Microsoft σχεδιάζει να ακολουθήσει την εφαρμογή της Google, αρχικά τουλάχιστον. Η Google αποκάλυψε ότι δεν αλλάζει τα DNS του συστήματος. Η Mozilla και η Opera αντίθετα επιλέγουν άνα νέο πάροχο που αντικαθιστά τον τοπικό πάροχος DNS στο πρόγραμμα περιήγησης.

Η Microsoft αναφέρει ότι δεν θα κάνει αλλαγές στις ρυθμίσεις του DNS server των Windows. Οι διαχειριστές (και οι χρήστες) θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στην επιλογή των DNS στα Windows και η υποστήριξη του DNS over HTTPS στα Windows δεν θα το αλλάξει.

Η αλλαγή μπορεί να ωφελήσει τους χρήστες χωρίς καν να το γνωρίζουν. Αν ένα σύστημα έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί ένα άλλο πάροχο DNS που υποστηρίζει το DNS over HTTPS, το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιήσει αυτόματα το νέο πρότυπο έτσι ώστε τα δεδομένα που αποστέλλονται στον DNS server να συνεχίσουν να είναι κρυπτογραφημένα.

Η Microsoft αποκάλυψε τέσσερις κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση του project:

  • Το Windows DNS πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ιδιωτικό και λειτουργικό, χωρίς να απαιτείται κάποια ρύθμιση παραμέτρων από τον χρήστη ή τον διαχειριστή, επειδή το Windows DNS traffic αποτελεί μέρος του ιστορικού περιήγησης του χρήστη.
  • Οι χρήστες και οι διαχειριστές των Windows θα πρέπει παροτρύνονται να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις ακόμα και αν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το DNS.
  • Οι χρήστες και οι διαχειριστές των Windows θα πρέπει να είναι σε θέση να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις του DNS με όσο το δυνατόν λιγότερες και απλές ενέργειες.
  • Οι χρήστες και οι διαχειριστές των Windows θα πρέπει να επιτρέπουν ρητά την εναλλαγή σε κρυπτογραφημένο DNS, όταν έχει ήδη ρυθμιστεί.

Η Microsoft δεν αποκάλυψε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του project. Φυσικά όπως καταλαβαίνετε η ενσωμάτωση του DNS over HTTPS στα Windows έχει μεγαλύτερη αξία από την ενσωμάτωση της λειτουργίας σε μεμονωμένα προγράμματα.

Πηγή: Secnews.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα