22 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ο αμερικανικός πυρηνικός «τάφος» στον Ειρηνικό απειλεί να εξαπολύσει ραδιενεργό τρόμο

52182021 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Ένας τεράστιος τρούλος από σκυρόδεμα που βρίσκεται στα νησιά Μάρσαλ κινδυνεύει τώρα να γίνει ο τόπος μιας τρομερής πυρηνικής καταστροφής, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Los Angeles Times.


Ο θόλος, που είναι χτισμένος στο νησί Runit της Atoll Enewetak και είναι γνωστός ως «Runit Dome» ή απλά ως «The Tomb», δηλαδή «Ο Τάφος», είναι ο χώρος αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού χώματος και συντριμμιών που παρήχθησαν από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τώρα, προειδοποιεί η εφημερίδα «Los Angeles Times», η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι «άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» απειλούν να προκαλέσουν κατάρρευση της κατασκευής, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε διαρροή ραδιενεργού υλικού, συμπεριλαμβανομένων «θανατηφόρων ποσοτήτων πλουτωνίου», στο περιβάλλον.

«Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος, οι Νήσοι Μάρσαλ είναι θύμα των δύο μεγαλύτερων απειλών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα – τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ένας επιστήμονας στο νομικό σχολείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ονομάζεται Michael Gerrard.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως υπεύθυνες για τις πυρηνικές δοκιμές εκεί και οι εκπομπές τους έχουν συμβάλει περισσότερο στην αλλαγή του κλίματος από οποιαδήποτε άλλη χώρα». 

Ένας εργολάβος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρηνικών είχαν προειδοποιήσει το 2012 ότι η δομή «θα μπορούσε ενδεχομένως να απελευθερώσει περισσότερο πλουτώνιο στο περιβάλλον», σημειώνοντας τον Μάιο του 2019 ότι η επιβίωση του «Τάφου», «εξαρτάται από τη διαρροή και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των καταιγίδων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για πανικό, καθώς η λιμνοθάλασσα του Enewetak φέρεται να έχει ήδη μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό που μια πιθανή ραδιενεργή διαρροή από τον θόλο θα ήταν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμη.

Και ενώ οι κάτοικοι του νησιού επιδίωξαν προηγουμένως τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, η τελευταία ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που ο θόλος βρίσκεται στις Νήσους Μάρσαλ, είναι ευθύνη της τοπικής κυβέρνησης.

Πηγή: Sputniknews.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα