18 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Firefox ενεργοποίηση της αυτόματης μετάφρασης

1 min read
FIREFOX1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Οι προγραμματιστές της Mozilla προσπαθούν να προσθέσουν την δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης σελίδων στον Firefox, παρόμοια με αυτή που διαθέτει ήδη ο Google Chrome.

Ωστόσο, η λειτουργία μετάφρασης σελίδων του Firefox θα είναι διαφορετική από αυτή που υπάρχει στον Google Chrome.

Firefox

Αντί να βασίζεται σε υπηρεσίες μετάφρασης κειμένου από το σύννεφο (όπως το Google Translate, Bing Translator ή το Yandex.Translate), ο Firefox θα χρησιμοποιήσει μια δική του βιβλιοθήκη μετάφρασης (client-side) με δυνατότητα μηχανικής μάθησης (machine learning).

Αυτή η βιβλιοθήκη αναπτύσσεται επί του παρόντος στο πλαίσιο του project Bergamot, το οποίο χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα με 3 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020.

«Με την μετάβαση στην client-side μετάφραση (από την πλευρά του πελάτη) οι πολίτες θα μπορούν να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους και έτσι θα αυξηθεί η υιοθέτηση των γλωσσικών τεχνολογιών στην Ευρώπη σε τομείς που απαιτούν εμπιστευτικότητα», ανέφεραν οι ερευνητές της Bergamot τον Ιανουάριο μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Η τεχνολογία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ενεργό ανάπτυξη και η Mozilla έχει αρχίσει να προσλαμβάνει προγραμματιστές μηχανικής μετάφρασης για την ενσωμάτωση του Bergamot στον Firefox. Αφού ολοκληρωθεί, η βιβλιοθήκη θα κυκλοφορήσει με άδεια ανοιχτού κώδικα.

Η Mozilla προσπαθούσε πάντα να αναπτύξει μια παρόμοια δυνατότητα μετάφρασης.

Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας των προγραμματιστών αυτή τη στιγμή, είναι για την τελειοποίηση της βιβλιοθήκης Bergamot, και όχι για την τροποποίηση του κώδικα του Firefox. Ο Firefox διαθέτει ήδη μια διεπαφή χρήστη (UI) για να υποστηρίζει τη λειτουργία μετάφρασης σελίδων.

Αυτό το περιβάλλον χρήστη προστέθηκε χρόνια πριν, όταν η Mozilla θέλησε αρχικά να προσθέσει μια λειτουργία μετάφρασης σελίδων παρόμοια με αυτήν του Google Chrome. Τα σχέδια της εταιρείας όμως κατέρρευσαν, όταν συνειδητοποίησε ότι η υποστήριξη του χαρακτηριστικού απαιτούσε τεράστιες οικονομικές δαπάνες, τις οποίες δεν μπορούσε να αντέξει.

Ωστόσο, η Mozilla που πάντα ήθελε ένα χαρακτηριστικό παρόμοιο με αυτό του Chrome, άφησε το UI στο εσωτερικό του Firefox, αν και δεν πρόσθεσε ποτέ τα κλειδιά API από διάφορες μεταφραστικές υπηρεσίες. Το UI συνεχίζει να υπάρχει εκεί, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν χρήματα ή κάποια καλύτερη λύση στο μέλλον.

Αν θέλετε μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτό το περιβάλλον χρήστη, από την σελίδα about:config.
Εκεί θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα δύο παρακάτω flags:

browser.translation.ui.show και browser.translation.detectLanguage.

Firefox

Firefox

Οι χρήστες του Firefox Nightly μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δύο flags για να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του Bergamot project.

Firefox

Την περασμένη εβδομάδα, ο προγραμματιστής του Firefox, Kelly Davis, έδωσε δύο demos του Bergamot σε δράση, δείχνοντας ότι η βιβλιοθήκη αρχίζει να είναι λειτουργική.

Πηγή: SecNews.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα