19 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

PES 2020 review

1 min read
pes 2020 review1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Σαλόνι χαλαρώνω.

Tα τελευταία χρόνια μετά από κάθε έκδοση του Pro αναλογιζόμασταν πότε επιτέλους η Konami θα προσφέρει ένα ποδοσφαιράκι που θα πρωταγωνιστήσει. Τα πέτρινα χρόνια μπορεί να τελείωσαν, ειδικά με το PES 2019 όπου έγινε το πρώτο βήμα με την απόκτηση δικαιωμάτων για πάνω από 20 πρωταθλήματα και την σημαντική βελτίωση στα animations. Ωστόσο, στο gameplay ο χειρισμός εξακολουθούσε να είναι “βαρύς”.

Φέτος, οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες και παίζοντας την τελική έκδοση του eFootball PES 2020, όπως είναι πλέον η νέα του ονομασία, πραγματικά μείναμε έκπληκτοι. Έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς διαφορετικό ποδοσφαιράκι και πιθανόν με το καλύτερο σύγχρονο Pro Evolution Soccer! Ουπς ξεχάστηκα…eFootball ήθελα να πω.

pes 2020 1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ομάδες και modes
To PES 2020 ξεκινάει με 19 πρωταθλήματα, ενώ στην πορεία θα προστεθούν ακόμη περισσότερα με patches. Από την Ελλάδα συντάμε ως συνήθως ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Βέβαια η Konami έβαλε για τα καλά το χέρι στην τσέπη, αφού έκλεισε αποκλειστικές συμφωνίες με κάποιους συλλόγους όσον αφορά εμφανίσεις, γήπεδα ή ακόμα και το όνομα! Έτσι, η Juventus στο FIFA 20 θα λέγεται “Piemonte Calcio” και το γήπεδό της θα απουσιάζει πλήρως. Αντίστοιχες συμφωνίες, χωρίς όμως το όνομα ομάδας, υπάρχουν και για άλλους συλλόγους όπως οι Μπάγιερν Μονάχου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στα modes έχουμε φιλικό, Master League, MyClub, Become a Legend και Training. Το Master League έχει υποστεί μεγάλες αναβαθμίσεις τις οποίες αναλύουμε παρακάτω. Το Become a Legend έχει μείνει ίδιο και δυστυχώς δεν αναγράφει διαρκώς την απόδοση του παίκτη που ελέγχετε. Το MyClub παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τις μεταγραφές παικτών να γίνονται μέσω σκάουτερ και όχι με αναζήτηση ονόματος, αν και φέτος προστέθηκαν τουλάχιστον διάφορα Online Challenges, με τα οποία παίζετε με άλλους παίκτες και αποκτάτε έτσι rewards. Η Legendary Edition του PES 2020 σας δίνει επιπλέον παίκτες και αντικείμενα όπως contracts και stamina. Προσωπικά πήρα Ronaldinho (Legend), Falcao, Pique και Pogba. Δεν είχα παράπονο, με εξαίρεση τον Falcao, τους άλλους ούτε παραγγελία να τους έκανα!

Master League
Η μεγαλύτερη αναβάθμιση στα modes του PES 2020 είναι το Master League. Το αγαπημένο μας Manager mode σας δίνει φέτος την δυνατότητα (για πρώτη φορά σε ποδοσφαιράκι) να επιλέξετε έναν γνωστό προπονητή, ο οποίος θα κάτσει στον πάγκο της ομάδας σας. Θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε Diego Maradona, Roberto Carlos, Zico, Johan Cruyff, Ruud Gullit και άλλες μορφές του παρελθόντος. Υπάρχουν 18 προπονητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ταυτόχρονα και παικταράδες στα νιάτα τους. Στα customizations μπορείτε να αλλάξετε ελάχιστα στοιχεία στην εμφάνισή τους, όπως για παράδειγμα η ενδυμασία.

Αυτό που εκπλήσσει είναι η απίστευτη δουλειά που έχει γίνει στα γραφικά των cutscenes. Η κίνηση των προπονητών είναι λες και τους έχετε μπροστά σας στην πραγματικότητα! Στον Μαραντόνα υπάρχει η χαρακτηριστική κόμμωση, η επίσης χαρακτηριστική κοιλίτσα ή το “πολλά βαρύ” ύφος του στις συνομιλίες. Η λεπτομέρεια των textures είναι εκπληκτική, ενώ δίπλα στον Μαραντόνα που τον έφερα στον Παναθηναϊκό διέκρινα…τον Αλαφούζο! Στις συνομιλίες τους, ο δεύτερος αναγκαστικά πήγαινε με τα νερά του πρώτου, ο οποίος ήθελε να παίρνει πρωτοβουλίες. Με την διοίκηση θα συζητάτε τους στόχους της σεζόν, άρα θα σας δίνεται και το κατάλληλο μπάτζετ, ενώ θα υπάρχουν συνεντεύξεις τύπου με κάνα δυο ερωτήσεις, οι οποίες θα επηρεάζουν το ηθικό των παικτών. Στα μεγάλα ντέρμπι υπάρχουν επίσης cutscenes, προκειμένο να ζήσετε την αγωνία στο κατακόρυφο, ενώ κάθε μεταγραφικό απόκτημα παρουσιάζεται. Προσωπικά θα ήθελα να υπήρχε και voice acting στις συνομιλίες αντί για μουσική, αλλά και cutscenes όταν διαπραγματεύεστε με έναν παίκτη. Βέβαια το καλό είναι ότι η διαπραγμάτευση έτσι γίνεται πιο γρήγορα από το Fifa, γιατί ώσπου να φορτώσει το cutscene…αντίο ζωή.

pes 2020 2 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Στις μεταγραφές υπάρχει λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς κατάφερα να πουλήσω τέσσερις παίκτες του Παναθηναϊκού, αν και περίμενα περισσότερους. Όταν πλησιάζει το deadline μιας μεταγραφικής περιόδου, υπάρχει αντίστροφη μέτρηση με ώρες και κάθε κίνησή σας κοστίζει μία ώρα, επομένως η αγωνία κορυφώνεται. Υπάρχει επίσης ως γνωστόν δίκτυο με σκάουτες, επιλογές ατομικής προπόνησης και γενικά όλο το πακέτο, αν και θα προτιμούσα τους παίκτες λίγο πιο συζητήσιμους στο θέμα συμβολαίου και να μην διακόπτουν τις επαφές, καθώς επίσης να μην υπάρχει το όριο των πέντε ταυτόχρονων προτάσεων. Επίσης, για πρώτη φορά επιλέγετε και την συχνότητα μεταγραφών μεταξύ των ομάδων. Γενικά η συνολική εμπειρία, με τον προπονητή σας (δηλαδή εσάς) να βρίσκεται παραπάνω στο επίκεντρο από ποτέ, είναι ιδιαίτερα πωρωτική και μου έδωσε κίνητρο για να παίξω Master League περισσότερο.

Η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Pro που η Konami παίρνει πολύ σοβαρά το ποδοσφαιράκι της. Σε όλους τους τομείς.

Τα καλύτερα γραφικά σε ποδοσφαιράκι

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο στο gameplay, όσο και στα γραφικά, το PES 2020 είναι σε PC και Xbox One X…ένα κλικ καλύτερα από την αντίστοιχη έκδοση του PS4 Pro. Το review μας είναι βασισμένο στην έκδοση του Xbox One X, ενώ έχουμε παίξει το PES 2020 και στα δύο format. Ακόμα και στο PS4 Pro μην περιμένετε σε καμία περίπτωση τα γραφικά και το επίπεδο animations, άρα και χειρισμού, των άλλων εκδόσεων. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Γι’ αυτό άλλωστε και θα κάνω την εξαίρεση να αναφέρω τα γραφικά στο μέσο του review και όχι στο τελος. Διότι επηρεάζουν έμμεσα και το gameplay.

Το PES 2020 σε max settings είναι χάρμα οφθαλμών. Μιλάμε για το καλύτερο φετινό ποδοσφαιράκι σε θέμα γραφικών. Υπάρχουν απίστευτες λεπτομέρειες στην είσοδο παικτών στο γήπεδο, αλλά και στα animations κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Θα παρατηρήσετε ακόμα και τις…αναπνοές των παικτών όταν έχει κρύο ή τις εκφράσεις προσώπου τους. Αντίθετα, στο PS4 Pro (και ακόμη χειρότερα στο PS4) το PES 2020 δεν έχει ούτε native 4K, ούτε HDR και κατά συνέπεια τα animations θυμίζουν περισσότερο…την παλιά μηχανή γραφικών. Οι εκπληκτικοί φωτισμοί της 4K HDR έκδοσης, με το φως να διαχέεται στο γήπεδο πάνω στους παίκτες και να φαίνονται οι λεπτομέρειες διάθλασής του, έχει αντικατασταθεί από μια “ξεθωριασμένη” έκδοση του στο PS4 Pro. Επίσης, η μηχανή γραφικών είναι βαριά για το ήδη “γερασμένο” απλό PS4 και αν υλοποιούνταν όπως στα PC ή το Xbox One X τότε το τελικό αποτέλεσμα θα έχανε σε frames. Επίσης, μιλώντας για frames, ενώ τα animations είναι προσεγμένα, στους τερματοφύλακες και στο στρίψιμο άνω των 90 μοιρών, οι παίκτες χάνουν ελάχιστα frames, με την διαφορά όμως να μην είναι αισθητή όσο στις προηγούμενες χρονιές, απλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

pes 2020 3 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ο χειρισμός…ένα επίπεδο πάνω
Αυτό που κάνει την διαφορά φέτος είναι η αναβάθμιση των animations. Η υποδοχή της μπάλας γίνεται με πιο φυσικό τρόπο, το κοντρόλ και οι ντρίμπλες είναι πιο ρεαλιστικά, ενώ τα τζαρτζαρίσματα κάνουν την διαφορά σύμφωνα με τον σωματότυπο, ευτυχώς εδώ σε όλες τις εκδόσεις. Στο θέμα των μεταβιβάσεων, των κοντρόλ και του σουτ, υπάρχει καλύτερη και πιο άμεση ανταπόκριση στην 4K HDR έκδοση σε σημείο όπου θα εκπλαγείτε, σε αντίθεση με το PS4 Pro όπου συναντάμε μια καθυστέρηση και ενίοτε μικρή πτώση των frames, όπως για παράδειγμα στα κόρνερ, κάτι ενοχλητικό όταν θέλετε να σουτάρετε.

Οι σέντρες φέτος έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια υπολογισμού, ανάλογα με το πόσο δυνατά θα πατήσετε το κουμπί της σέντρας, κοινώς θα καταλήξουν σε περισσότερα πιθανά σημεία. Το A.I. στους τερματοφύλακες έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ωστόσο είναι ότι διώχνουν την μπάλα με γροθιές λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Η διαιτησία είναι αρκετά αυστηρή και σε άκρως αντιαθλητικά τάκλιν, οι ρέφερι δεν θα διστάσουν να δείξουν κίτρινη ή και απευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ οι τραυματισμοί στα πολύ σκληρά τάκλιν είναι ομολογουμένως περισσότεροι από το Fifa 20. Επίσης, όταν διεκδικείτε την μπάλα, θα τύχει κάποιες φορές να σφυρίζεται φάουλ με λίγο μεγαλύτερη αυστηρότητα, κάτι που προσδοκούμε να βελτιωθεί.

pes 2020 4 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το τελευταίο έχει να κάνει με τις αλλαγές στο σύστημα άμυνας, το οποίο παραμένει ξεκάθαρα Arcade. Εδώ τα δύο ποδοσφαιράκια είναι η μέρα με την νύχτα. Στο μεν Fifa 20, στην αυτοματοποιημένη άμυνα με το contain μαρκάρετε από μεγαλύτερη απόσταση και θα πρέπει να πλησιάσετε τον αντίπαλο…χειροκίνητα, στο δε Pro μπορείτε να πιέσετε κανονικά και αυτοματοποιημένα, με την διαφορά ότι η διεκδίκηση της μπάλας στην τελική προβολή του ποδιού δεν είναι αυτοματοποιημένη. Δηλαδή για να πάρετε την μπάλα στο Pro απ’ τον αντίπαλο θα πρέπει να πατήσετε το τετράγωνο όταν είστε κοντά του και με μια λογικη κλίση μέχρι 90 μοίρες και όχι όταν σας έχει πλάτη. Το σύστημα αυτό το θεωρώ καλύτερο από το αντίστοιχο του Fifa, διότι ρε αδερφέ ποδοσφαιράκι παίζουμε, με το lag που υπάρχει δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε νεκρό χρόνο πως θα πάει ο αντίπαλος, όπως γίνεται στην πραγματικότητα και να κινηθούμε με το analog stick χειροκίνητα. Η δε πίεση με δύο παίκτες ταυτόχρονα, αποδίδει στο PES 2020 ακόμη καλύτερα. Γενικά στην άμυνα οι αμυντικοί έχουν σωστή ανταπόκριση, αρκεί να τους δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες από την οθόνη τακτικών, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει καθόλου.

Στα σουτ παρατηρούμε φέτος ότι ο ορισμός της δύναμης ενός σουτ παραμένει Arcade, αλλά στην κατεύθυνση των σουτ έχουμε μια μικρή στροφή προς το simulation. Θα πρέπει δηλαδή να στοχεύσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια με το αριστερό analog stick. Μην περιμένετε δηλαδή τα κλασικά διαγώνια σουτ στην απέναντι γωνία να καταλήγουν όλα μέσα, αν δεν στοχεύσετε όπως πρέπει. Επίσης, οι τερματοφύλακες πιάνουν πλέον περισσότερα τετ-α-τετ άρα να είστε προετοιμασμένοι. Κάνουν εξόδους με γροθιές για να διώξουν σίγουρα, αλλά αν χρειαστεί θα πέσουν και στα πόδια του επιθετικού, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα μπλοκάρουν σώνει και καλά την μπάλα όπως έχουμε δει να γίνεται στα άλλα ποδοσφαιράκια.

Περιγραφή με συνδυασμούς ονομάτων
Οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Γιώργος Θαναηλάκης διατήρησαν την ίδια περιγραφή που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με την προσθήκη απαγγελίας επιθέτων των παικτών, συνδυαστικά μέσα σε πρόταση. Για παράδειγμα θα ακούτε πιο συχνά φράσεις του στυλ “Σουτ από τον Μέσσι” ή “Ρονάλντο με την μπάλα”, για ακόμη περισσότερους παίκτες. Ο εμπλουτισμός αυτός φέρνει ένα σημαντικό στοιχείο στην περιγραφή, από μια απλή απαγγελία ονόματος και στη συνέχεια τυποποιημένες φράσεις του στυλ “Θα κάνει το σουτ”. Πάντως, οι ατάκες του αγαπητού μας διδύμου έχουν μείνει ίδιες, επομένως ετοιμαστείτε για άφθονα “Βίβερε Περικολοζαμέντε” και “Κάτι ψήνεται εκεί στον πάγκο”!

Ευχαριστιέσαι μπάλα
Παίζοντας MyClub ή φιλικά ματς, η online εμπειρία επεκτείνει την αντοχή του PES 2020, όχι όμως στο βαθμό που περιμέναμε. Το input lag παραμένει, ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά. Το φαινόμενο αποσύνδεσης κάποιων αντιπάλων (ελπίζουμε οικειωθελώς όταν χάνουν και όχι λόγω των servers) είναι κάτι για το οποίο δεν φταίει η Konami, αλλά που θα έπρεπε να φροντίσει χρησιμοποιώντας ποινές. Γενικά το ότι το online στηρίζεται στο MyClub, είναι κάτι το αρνητικό, αφού το συγκεκριμένο mode πρέπει να υποστεί βελτιώσεις στις μεταγραφές, τις τακτικές και την χρήση προπονητών, το loading και πολλούς ακόμη τομείς που το κρατάνε πίσω. Το 3v3 mode είναι κάτι ευχάριστο, αλλά με προσανατολισμό στα eSports και όχι στον αγοραστή. Επίσης, το loading παραμένει υψηλό ανάμεσα στα μενού ή πριν από έναν online αγώνα, κάτι που μετά από τόσες εκδόσεις πρέπει να διορθωθεί.

pes 2020 5 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Κλείνοντας, σε γενικές γραμμές το gameplay του PES 2020 είναι το καλύτερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα στη σειρά. Θα βιώσετε μαζί του περισσότερες μάχες στη μεσαία γραμμή για την κατοχή της μπάλας και άκρως ρεαλιστικά τζαρτζαρίσματα. Περιμέναμε ίσως πιο γρήγορες μεταβιβάσεις, την διαιτησία να μην είναι τόσο αυστηρή στις διεκδικήσεις και λίγο καλύτερα physics της μπάλας όταν σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις παικτών καμιά φορά προσκρούουν σε λάθος μέρος του σώματος. Αυτές είναι μόνο μερικές λεπτομέρειες, που ωστόσο δεν μπορούν να μειώσουν την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει. Αν η Konami καταφέρει να αναβαθμίσει το MyClub και συνολικά το online και βέβαια αν η νέα μηχανή γραφικών παίξει και στις κονσόλες της Sony (όπου η σύγκριση είναι η μέρα με την νύχτα) -ελπίζουμε του χρόνου στο PS5- τότε το τελικό αποτέλεσμα θα αναγκάσει πολλούς από εσάς να αλλάξουν “στρατόπεδο”. Κάποιοι σίγουρα θα ξεκινήσουν από φέτος.

Θετικά:
– Οι προσθήκες πραγματικών προπονητών στο Master League
– Τεράστια αναβάθμιση στα γραφικά, με νέο μοντέλο φωτισμού και πλήρη εκμετάλλευση 4K και HDR.
– Μεγάλες βελτιώσεις στα animations και τα τζαρτζαρίσματα
– Πολύ πιο λεπτομερής χειρισμός

Αρνητικά:
– Το MyClub έμεινε στάσιμο κάτι που αφαιρεί από την online εμπειρία
– Οι διαιτητές είναι ένα μικρό κλικ πιο αυστηροί απ’ όσο θα έπρεπε
– Οι γνωστές cringe ατάκες στην περιγραφή αγώνα
Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.5
Το πιο ρεαλιστικό PES που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Πηγή: GameWorld.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα