Φτιάχνοντας ένα gaming pc – συμβουλές
Το να φτιάξετε ένα gaming pc θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικό ή θα μπορούσε να είναι μάλλον απογοητευτικό, ανάλογα με τον τρόπο που το προσεγγίζετε και φυσικά τις δικές σας προσωπικές εμπειρίες και τεχνικές ικανότητες. Μπορεί να έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και, ως εκ τούτου να δυσκολεύεστε να διαλέξετε τα σωστά εξαρτήματα για να επιτύχετε αυτό που θέλετε από την άποψη της απόδοσης. Ή ίσως να είστε σχετικός αρχάριος τεχνολογίας και να μην είστε βέβαιος πως να συναρμολογήσετε όλα αυτά τα επιμέρους μέρη.
Μην ανησυχείτε, όμως γιατί υπάρχει βοήθεια. Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε όταν αποφασίσετε ένα τέτοιο εγχείρημα.
1. Παίζοντας με την τύχη
Όπως ίσως γνωρίζετε, οι επεξεργαστές δεν είναι όλοι ίδιοι. Για κάθε συγκεκριμένο μοντέλο της CPU, υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις στη διαδικασία κατασκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα τσιπ είναι λίγο καλύτερα από άλλα (αν και όλα θα βρίσκονται στον ίδιο κουβά).
Πολλοί ίσως να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τον τελευταίο τούμπανο επεξεργαστή και να επιλέγουν να αγοράσουν ένα προγενέστερο μοντέλο, ξεκλείδωτο επεξεργαστή με σκοπό να τον πουσάρουν.
Έτσι, όταν αγοράζετε έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή – ο οποίος μπορεί να πουσαριστεί- συνήθως λέγεται ότι “παίζεται με την τύχη σας”, ουσιαστικά σημαίνει ότι σταυρώνετε τα δάχτυλά σας ώστε να έχετε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα αυτού του συγκεκριμένου μοντέλου CPU αλλά με κίνδυνο πάντα να τον καταστρέψετε.
Γενικά το πουσάρισμα ενός επεξεργαστή προϋποθέτει μία σχετική εμπειρία σε τεχνικά θέματα υπολογιστών όπως επίσης και αν πραγματικά αν όλο αυτό έχει κάποιο νόημα, ποιο; να γλιτώσετε λεφτά για να πάρετε έναν υποδεέστερο επεξεργαστή και να τον πουσάρετε για να αυξήσετε τις επιδόσεις του με κίνδυνο όμως να μειώσετε τον χρόνο ζωής του ή και ακόμα να τον καταστρέψετε και να κλαίτε μετά τα λεφτουδάκια σας.
2. Μην τσιγκουνεύεστε στο τροφοδοτικό
Δεν είναι ασυνήθιστο πολλές φορές να βλέπουμε κάτι θηρία και αρκετά ογκώδεις κατασκευές gaming pc που προτείνονται στο διαδίκτυο, όπου ο κατασκευαστής έχει φθηνά μη σημαντικά μέρη. Εννοούμε τα εξαρτήματα που κανονικά δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά όσο τα κύρια στοιχεία του επεξεργαστή και της GPU, της μητρικής πλακέτας, της μνήμης και της κύριας αποθήκευσης.
Μιλάμε κυρίως για το κουτί και την τροφοδοσία (PSU) εδώ. Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν καλές περιοχές για να εξοικονομήσετε χρήματα, ώστε να μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την καλύτερη κάρτα γραφικών – αλλά μην βιάζεστε…
Μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα φθηνό τροφοδοτικό για το gaming PC σας.
Η CPU θεωρείται γενικά ως η μηχανή του υπολογιστή σας, αλλά αν αυτή είναι ο εγκέφαλος του PC μηχανής, τότε η τροφοδοσία είναι η καρδιά που κτυπά και κάνει τα πάντα να λειτουργούν ομαλά, για να μη μιλήσουμε για τυχόν πουσάρισμα που μπορεί να επιχειρήσετε αργότερα με αποτέλεσμα να χρειαστείτε περισσότερη ισχύ.
Θυμηθείτε όταν αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας, ίσως με μια πολύ πιο δυνατή GPU (κάρτα γραφικών) τότε ίσως να χρειαστείτε πιο ισχυρό τροφοδοτικό για να αντέξει αυτήν την ισχύ. Με άλλα λόγια, ένα PSU χαμηλής ισχύος μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική προστασία του υπολογιστή σας.
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ένα εξαιρετικά juiced-up PSU 1.500W ή παρόμοιο. Αυτές οι μονάδες μπορεί να είναι απαγορευτικά δαπανηρές και ίσως να μην σας προσφέρουν την καλύτερη απόδοση απόδοσης όταν το μηχάνημα σας είναι σε κατάσταση αδράνειας.
Την πόση ισχύ ακριβώς θα χρειαστείτε εξαρτάται από το είδος του gaming pc που χτίζετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αριθμομηχανή και να εισαγάγετε όλα τα εξαρτήματα που θέλετε να τροφοδοτήσετε για να λάβετε μια ένδειξη για το είδος του PSU που χρειάζεστε, αλλά φροντίστε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ένα (τουλάχιστον + 25% περίπου).
3. Το κουτί
Μια μικρή θήκη PC μπορεί να μην προσφέρει τεράστιο χώρο και μπορεί να αφήνει όλα τα εσωτερικά μέρη να αισθάνονται πολύ περιορισμένα, άλλα όταν όλα είναι τακτοποιημένα δεν υπάρχει πρόβλημα
Ο καλός σχεδιασμένος σχεδιασμός διαχείρισης καλωδίων είναι πολύ σημαντικός
Χωρίς πολλά καλώδια – μερικά από τα οποία μπορεί να είναι αρκετά παχύ – τυλίγοντας τα γύρω από τα εξαρτήματά βοηθά στην καλύτερη ροή αέρα και επομένως καλύτερη ψύξη του κρίσιμου υλικού σας, όπως η CPU και η GPU. Με λίγα λόγια, η τακτοποιημένη καλωδίωση έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να κρατά πραγματικά τον υπολογιστή σας δροσερό (ή πιο δροσερό, ούτως ή άλλως).
Φυσικά, υπάρχουν και κουτιά με πιο εξελιγμένο σχεδιασμό,για πιο γερά πορτοφόλια, από την άποψη της τοποθέτησης ανεμιστήρα και αερισμού, και της ροής αέρα γενικά και όπως γνωρίζετε η ψύξη των επιμέρους εξαρτημάτων είναι ίσως από τα πιο σημαντικά ζητήματα σε ένα gaming pc και όχι μόνο
Μερικές γρήγορες γενικές συμβουλές εδώ:
Μία καλή ιδέα είναι να αγοράσετε μια κάρτα γραφικών που απάγει θερμότητα από την πίσω πλάκα και όχι μέσα στο περίβλημα.
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες εισόδου προστατεύονται από τα φίλτρα σκόνης, επειδή η σκόνη είναι ο άλλος μεγάλος εχθρός των εξαρτημάτων του υπολογιστή όταν πρόκειται για υπερθέρμανση.
Έχοντας αυτό κατά νου, όταν αγοράζετε το gaming pc, αγοράστε επίσης ένα σπρέυ πεπιεσμένου αέρα για να το φυσάτε κάθε έξι μήνες και να το καθαρίζετε από την εσωτερική σκόνη προτού αρχίσει να συσσωρεύεται σε οποιαδήποτε ποσότητα. Προφανώς απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας πρώτα και, όταν κάνετε κάτι τέτοιο, να είστε ευγενικοί. Όταν καθαρίζετε τη σκόνη από τα πτερύγια ενός ανεμιστήρα, φροντίστε να τον κρατάτε ακίνητο (μην περιστρέφετε τον ανεμιστήρα με τον ψεκασμό του αέρα, καθώς αυτό μπορεί να το καταστρέψει).
4. Ρωτήστε τους ειδικούς
Μόλις αποφασίσετε για την κατασκευή σας και έχετε διαλέξει όλα τα εξαρτήματα, δημοσιεύστε τον πλήρη κατάλογο των προτεινόμενων εξαρτημάτων σε ένα φόρουμ techie που έχει έμπειρους κατασκευαστές PC (ή κατά προτίμηση μερικά φόρουμ). Αυτό είναι ένα βήμα που πολλοί άνθρωποι δεν το δίνουν σημασία- καθώς μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο για να εγγραφείτε σε αυτά τα μηνύματα, υποθέτοντας ότι δεν είστε ήδη εγγεγραμμένοι – αλλά αξίζει τον κόπο να κάνετε αυτό ακριβώς πριν τραβήξετε η σκανδάλη για την αγορά όλου αυτού του υλικού.
Συνήθως θα έχετε κάποια ενδιαφέρουσα απάντηση και ίσως σχόλια για εναλλακτικές λύσεις ή διαφορετικές διαμορφώσεις που μπορεί να λειτουργούν καλύτερα ή για πράγματα που ίσως έχετε ξεχάσει. Ειλικρινά θα μπορούσατε να είστε πραγματικά ευτυχείς με όλες αυτές τις συμβουλές πριν ανοίξετε το πορτοφόλι σας διότι θα μπορούσε να σας γλιτώσει από πολλές άσκοπες δαπάνες.
Μην ξεχνάτε, το PCPartPicker πολύ χρήσιμο site και με πολλές συμβουλές για το πως να συναρμολογήσετε την κατασκευή σας και πολλά άλλα διάφορα για εξαρτήματα και για κατασκευή PC από την αρχή.
5. Η σημασία του λογισμικού
Όλα τα ντελικάτα hardware σας, μην ξεχνάτε ότι χρειάζονται και τα ανάλογο software για να βγεί στο τέλος η εξίσωση. Όταν το PC σας αρχίζει να λειτουργεί, το HWiNFO (ή εναλλακτικά το CPU-Z) είναι μια πολύ μικρή δωρεάν εφαρμογή για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο εκτελούνται τα στοιχεία σας τονίζοντας τυχόν πιθανά προβλήματα προτού επιδεινωθούν.
Το Prime95 είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων και για τη διασφάλιση της σταθερότητας του επεξεργαστή σας και ειδικά για πουσαρισμένους επεξεργαστές.
Το MSI Afterburner είναι ένα άλλο έξυπνο λογισμικό το οποίο είναι ανεκτίμητο όταν αναβαθμίζετε την κάρτα γραφικών σας και ρυθμίζετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα της GPU σας (σημειώστε ότι δεν είναι μόνο για κάρτες γραφικών MSI).
Και υπάρχουν και άλλες κορυφαίες εφαρμογές που είναι χρήσιμες για οποιοδήποτε gaming PC παιχνιδιών συμπεριλαμβανομένου του f.lux που βοηθά στην προστασία της όρασης σας όταν παίζετε με τις ώρες αλλά πάντα με μέτρο. Να ανοίγετε και κανένα βιβλίο που και που για να ξεστραβωθείτε…:)
George S. Metallidis
techlog.gr – νέα τεχνολογίας