26 Απριλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πιλοτικό δίκτυο 5G το καλοκαίρι στην Καλαμάτα

1 min read
Υπογραφή μνημονίου του Δήμου Καλαμάτας με τη WIND για πιλοτικό δίκτυο 5G στην πόλη
hqdefault1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Υπογραφή μνημονίου του Δήμου Καλαμάτας με τη WIND για πιλοτικό δίκτυο 5G στην πόλη

Μνημόνιο για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στην Καλαμάτα υπέγραψαν στο Δημαρχείο σήμερα, ο Δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας και ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της WIND Αντώνης Τζωρτζακάκης. Το μνημόνιο είναι το δεύτερο βήμα για την υλοποίηση πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη καθώς είχε προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογραφή αντίστοιχου μνημονίου με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα.

Στόχος της WIND ως ανάδοχος του έργου είναι, με την αρωγή του Δήμου, να ξεκινήσει άμεσα τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες προκειμένου το καλοκαίρι να λειτουργήσει το πιλοτικό δίκτυο στην πόλη της Καλαμάτας δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες, πρώτοι, να διαπιστώσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το 5G.

«Η Καλαμάτα καινοτομεί στον ψηφιακό τομέα εδώ και χρόνια, διότι έχουμε συνείδηση πως είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση ψηφιακών υποδομών, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των πολιτών στην εργασία και την καθημερινότητά τους μέσα από ευρυζωνικά δίκτυα και ασύρματες επικοινωνίες. Η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη βράβευση του Δήμου Καλαμάτας με τη διάκριση της «Έξυπνης Πόλης», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. «Η εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου ασυρμάτων τηλεπικοινωνιών 5G από τη WIND φέρνει την Καλαμάτα στην παγκόσμια πρωτοπορία, ανοίγοντάς της διάπλατα τους «αυτοκινητοδρόμους» για την επικοινωνία του 21ου αιώνα, που είναι ψηφιακοί. Τις εφαρμογές ακόμη και οι ειδικοί δυσκολεύονται να τις φαντασθούν. Ευχαριστώ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τη WIND για τη συνεργασία και αναμένω τις εφαρμογές του δικτύου 5G, που θα προσδώσουν πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις μας, θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τη λειτουργία του Δήμου Καλαμάτας και θα αποδώσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες».

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς μπορούν να φέρουν καλύτερη ποιότητα τηλεπικοινωνιών, μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και να συντελέσουν ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των εφαρμογών που μετατρέπουν μία πόλη σε «έξυπνη».

«Η WIND στηρίζει την πρωτοβουλία της πολιτείας να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς και δεσμευόμαστε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του 5G, όπως επενδύουμε και στα δίκτυα οπτικών ινών ώστε να δημιουργήσουμε τις υποδομές του μέλλοντος. Το 5G θα αλλάξει την καθημερινότητα μας τόσο ατομικά όσο και σε επίπεδο πόλεων αφού άνθρωποι, περιβάλλον, αντικείμενα, μηχανές θα είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σε ένα ψηφιακό οικοσύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της WIND Ελλάς, Αντώνης Τζωρτζακάκης. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας ότι αναπτύσσουμε πιλοτικό 5G στην Καλαμάτα, έχοντας εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμο, διότι με την νέα τεχνολογία θα συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης που ήδη σημειώνει η πόλη καθώς η τοπική επιχειρηματική κοινότητα είναι πολύ δραστήρια – ιδίως στον τομέα του τουρισμού αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή. Το 5G μπορεί να μεταμορφώσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία».

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκε κι ο ανώτερος διευθυντής εταιρικών σχέσεων της WIND Γιώργος Τσαπρούνης κι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης.

DSC 1513 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

5G: Η τεχνολογική επανάσταση πιο γρήγορη από ποτέ

Η τεχνολογική επανάσταση του 21ου αιώνα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε και εργαζόμαστε, αλλάζοντας σημαντικά τη καθημερινότητα όλων μας. Το μέλλον της τεχνολογίας επαναπροσδιορίζεται συνεχώς και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πριν τη μετάβαση στο επόμενο μεγάλο βήμα μέσω της νέας γενιάς σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, το δίκτυο 5G.

Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τα νέα δίκτυα 5G είναι πολλά και σημαντικά, όμως πριν τα αναλύσουμε ας ορίσουμε τι ήρθε να κάνει το 5G και πότε θα είναι διαθέσιμο για όλους μας. Με λίγα λόγια, το 5G πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τις ταχύτητες αλλά και την αξιοπιστία των συνδέσεων σε smartphones και άλλες συσκευές. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, δίνοντας μας τη δυνατότητα να streamάρουμε ταινίες υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα. Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που θα υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα μέσα στο 2019, όμως για το δίκτυο στόχος των περισσότερων παρόχων στην Ελλάδα είναι το 2020.

Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται με τον όρο 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι λεγόμενες “κάθετες” αγορές (Β2Β Verticals) όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, είναι αυτές που δείχνουν την μεγαλύτερη δυναμική στην ψηφιακή τους ριζοσπαστικοποίηση/μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά σε όλη την οικονομία.

Υπηρεσίες όπως φορτηγά και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, “έξυπνα” κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι μόνο ενδεικτικά παραγωγικά παραδείγματα. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε συγκεκριμένες, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των δικτύων να είναι ακόμα υπό ανάλυση.

5G και περιβάλλον

Το βασικότερο πλεονέκτημα του 5G είναι η οικολογική του δυναμική καθώς μέσα από το 5G οι μπαταρίες των κινητών θα διαρκούν περισσότερο, λόγω της κατανάλωσης λιγότερης ενέργειας σε σχέση με το 4G αλλά και μέσα από τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα παράγονται. Όμως, η σημαντικότερη «πράσινη» ιδιότητα του 5G είναι η δυνατότητα που θα έχει για παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι να αντιδρούν άμεσα στους περιβαλλοντικούς κινδύνους ενημερώνοντας τους πολίτες μέσω των smartphone τους.

Οι επερχόμενες καινοτομίες όμως δεν σταματούν εδώ. Το 5G πρόκειται να παρέχει δυνατότητα αξιόπιστης σύνδεσης στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, προσφέορντας αξιόπιστα δίκτυα σε κάθε γωνιά, αυξάνοντας την ασφάλεια αλλά και την παραγωγικότητα, ενώ τέλος χάρη στο 5G θα είναι δυνατή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, αφού θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση εξ αποστάσεως χειρουργικών επεμβάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή www.messinialive.gr

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα