19 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Παγίδες κυβερνοασφάλειας μπορεί να κρύβουν τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi

1 min read
WWN.GR
0
(0)

Loading

Παγίδες κυβερνοασφάλειας, και μάλιστα άκρως επικίνδυνες, κρύβουν τα δημοφιλή – κατά τα άλλα – δημόσια δίκτυα Wi-Fi, τα οποία είναι διαθέσιμα σε καφετέριες, αεροδρόμια ή στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια διακοπών ή επαγγελματικών ταξιδιών. “Παρά την ευκολία και την αντιληπτή αναγκαιότητα της διατήρησης της σύνδεσης, αυτές οι κοινότυπες καταστάσεις απαιτούν επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων”, αναφέρει η Kaspersky.

Η εταιρεία δημοσίευσε έναν αναλυτικό κατάλογο ασφαλών πρακτικών για τη χρήση ελεύθερων δικτύων, τονίζοντας: “Το δημόσιο WiFi είναι ένας βολικός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι εν κινήσει, είτε σε μια καφετέρια, σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε ένα αεροδρόμιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ζητήματα ασφαλείας κατά τη σύνδεση σε αυτά τα ελεύθερα δίκτυα”.

Πώς μπορούν οι χρήστες να προστατευθούν από ζητήματα ασφαλείας κατά τη σύνδεση σε ελεύθερα δίκτυα

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της εταιρείας κυβερνοασφάλειας, μερικές φορές, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα Wi-Fi ή θέτουν σε κίνδυνο τα υπάρχοντα δίκτυα. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ονόματα, που μοιάζουν πολύ με νόμιμα δίκτυα για να εξαπατήσουν τους χρήστες, ώστε να συνδεθούν. Μόλις οι χρήστες συνδεθούν, προσωπικές πληροφορίες, όπως συνδέσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικά στοιχεία και διευθύνσεις email, γίνονται ευάλωτες σε υποκλοπή και κατάχρηση.

Κατάλογος συστάσεων

Παρά αυτές τις ανησυχίες, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να προστατευθούν και να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή. Για να αποφευχθεί η ανάληψη περιττών ψηφιακών κινδύνων, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τις ακόλουθες πρακτικές:

– Σύνδεση σε δημόσιο Wi-Fi μόνο όταν είναι απαραίτητο. Συνιστάται γενικά να χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο λόγω των πιθανών τρωτών σημείων ασφαλείας τους.

– Επαλήθευση αυθεντικότητας δικτύου. Όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, η επιβεβαίωση της νομιμότητας του δικτύου με το προσωπικό της υποδομής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή συνδέσεων σε παραπλανητικά δίκτυα που ενδέχεται να αποθηκεύσουν προσωπικές πληροφορίες.

– Προσοχή στη σελίδα σύνδεσης του δημόσιου δικτύου Wi-Fi. Εάν ζητήσει διαπιστευτήρια σύνδεσης μέσω εξωτερικών πλατφορμών όπως τα κοινωνικά δίκτυα, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Τέτοια αιτήματα μπορεί να υποδεικνύουν προσπάθεια ηλεκτρονικού phishing με στόχο την αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών.

– Αποφυγή ευαίσθητων συναλλαγών σε δημόσια Wi-Fi. Είναι μια ασφαλής πρακτική να αποφεύγετε την πρόσβαση σε ιστότοπους που απαιτούν στοιχεία σύνδεσης, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi. Η πρακτική αυτή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποκλοπής ευαίσθητων δεδομένων.

– Ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας με ένα VPN. Η χρήση ενός VPN ενώ βρίσκεστε σε δημόσιο Wi-Fi μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το απόρρητό σας. Τα σύγχρονα VPN κρυπτογραφούν δεδομένα και προστατεύουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και η χρήση τους δεν επηρεάζει σημαντικά την ταχύτητα του διαδικτύου, καθιστώντας τα κατάλληλα για συνεχή χρήση.

Αξιόπιστο VPN

Όπως τονίζει η Kaspersky, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο VPN, διασφαλίζεται ότι η εμπειρία περιήγησης ενός χρήστη σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi παραμένει ιδιωτική. Εκτός από την παροχή κρυπτογράφησης δεδομένων, ορισμένες ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας προστατεύουν από διάφορους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, όπως το ηλεκτρονικό phishing, όπου οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα για να κλέψουν διαπιστευτήρια σύνδεσης και πλαστογράφηση DNS, η οποία ανακατευθύνει τους χρήστες σε κακόβουλους ιστότοπους.

Επιπλέον, η κρυπτογράφηση VPN βοηθά στην προστασία από στοχευμένες επιθέσεις, που μπορούν να εκμεταλλευτούν το ιστορικό περιήγησης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, προσφέροντας ισχυρή προστασία από τους πιθανούς κινδύνους, που σχετίζονται με ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi.

Στο μεταξύ, τα VPN μπορούν να χρησιμοποιούνται συνεχώς, όχι μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια, όπως η σύνδεση σε ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi. Η διατήρηση ενός ενεργού VPN ανά πάσα στιγμή διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των χρηστών παραμένουν προστατευμένα, διατηρώντας το απόρρητο ανεξάρτητα από το δίκτυο που χρησιμοποιείται.

Επίσης, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες VPN δεν θέτουν σε κίνδυνο την ταχύτητα του διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να απολαμβάνουν πλήρη προστασία χωρίς να αντιμετωπίζουν σημαντικές μειώσεις στις ταχύτητες περιήγησης ή λήψης αρχείων.

πηγή WWN.GR

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα