Τεχνητή νοημοσύνη θα ολοκληρώσει την ημιτελή 10η συμφωνία του Μπετόβεν – Βίντεο

Μια ομάδα μουσικολόγων και προγραμματιστών θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να ολοκληρώσουν την ανολοκλήρωτη 10η συμφωνία του Γερμανού συνθέτη Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, μέχρι το 2020, οπότε και συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσικού.

Ξεκινώντας από μερικές νότες μόνο που ο Μπετόβεν έγραψε σε ένα σημειωματάριο πριν το θάνατό του το 1827, οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα υπολογιστικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη για να ολοκληρώσουν την υπόλοιπη συμφωνία.

Ο υπολογιστής με την ικανότητα να διδάσκεται έχει προγραμματιστεί σε ολόκληρο το υπόλοιπο μουσικό έργο του μεγάλου συνθέτη, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Deutsche Telekom.

«Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, έστω κι αν ο υπολογιστής έχει ακόμη πολλά να μάθει», ανέφερε η Κριστίν Σίγκερτ, επικεφαλής των αρχείων στο Οίκο του Μπετόβεν, στη Βόννη της Γερμανίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο AFP.

Τεχνητή νοημοσύνη: Κάποια μέρα θα μπορεί να συνθέτει τραγούδια για να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλά

Σύμφωνα με τη Σίγκερτ, είναι σίγουρη ότι ο Μπετόβεν θα ενέκρινε την επεξεργασία της τελευταίας συμφωνίας, μιας και θεωρείται ως ένας καινοτόμος της εποχής του.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπάρι Κούπερ, Βρετανός συνθέτης και μουσικολόγος που έγραψε μια πιθανή συνέχεια της 10ης συμφωνίας το 1998, δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η εκδοχή από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επιτυχής.

«Άκουσα σε ένα μικρό απόσπασμα που δημιουργήθηκε. Δεν ακουγόταν ούτε κατά διάννοια ως μια πειστική ανακατασκευή εκείνου που σκόπευε ο Μπετόβεν», σχολίασε ο Κούπερ σύμφωνα με το AFP.

Να σημειώσουμε ότι η ολοκληρωμένη συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί από συμφωνική ορχήστρα στις 28 Απριλίου 20220, στη Γερμανία.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Share the load
George S. Metallidis
George S. Metallidis

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor....και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade

Άρθρα: 2950