24 Ιουλίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

WhatsApp: Περιορισμοί στην προώθηση μηνυμάτων λόγω fake news

1 min read
fonitikes kliseis apo to whatsapp1 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Στελέχη του WhatsApp ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως περιορίζεται στα πέντε (5) ο αριθμός των ατόμων στα οποία μπορεί να προωθηθεί ένα μήνυμα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης παραπληροφόρησης και φημών, μια αλλαγή που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα για προώθηση του μηνύματος σε 20 άτομα ή ομάδες. Ωστόσο, η δημοφιλής υπηρεσία προβαίνει σε αυτή την αλλαγή λόγω σειράς λιντσαρισμάτων στην Ινδία, που οφείλονται στην εξάπλωση fake news στα social media. Το εν λόγω μέτρο είχε ληφθεί από το WhatsApp στη χώρα τον Ιούλιο και τώρα επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.

Η ινδική κυβέρνηση είχε απευθύνει προειδοποιήσεις στην εταιρεία, η οποία αριθμεί πάνω από 200 εκατ. χρήστες στη χώρα. Σημειώνεται πως οι χρήστες του WhatsApp στην Ινδία προωθούν περισσότερα μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Τα groups του WhatsApp μπορούν να έχουν μάξιμουμ 256 άτομα. Πολλά από τα μηνύματα που θεωρείται ότι υποκίνησαν βίαια περιστατικά είχαν προωθηθεί σε πολλαπλές ομάδες, οι οποίες είχαν άνω των 100 ατόμων η καθεμιά. Η εταιρεία είχε πάρει τα εν λόγω μέτρα μετά από μια σειρά από λιντσαρίσματα από πλήθη, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους στην Ινδία. Η βία οφειλόταν σε φήμες περί απαγωγών παιδιών που εξαπλώθηκαν μέσω WhatsApp, με αποτέλεσμα επιθέσεις εναντίον ξένων σε τοπικές κοινωνίες. Η αστυνομία έλεγε πως δυσκολευόταν να πείσει τους ανθρώπους ότι τα μηνύματα αυτά ήταν ψευδή.

«Επιβάλλουμε ένα όριο πέντε μηνυμάτων σε όλον τον κόσμο από σήμερα» είπε η Βικτώρια Γκραντ, αντιπρόεδρος πολιτικής/επικοινωνίας στο WhatsApp, σε event στη Τζακάρτα.

Γενικότερα μιλώντας, το WhatsApp, που έχει συνολικά 1,5 δισ. χρήστες, προσπαθεί να βρει τρόπους να περιορίσει την κατάχρηση της εφαρμογής, εξαιτίας των γενικότερων προβληματισμών πως η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για την εξάπλωση fake news, παραποιημένων φωτογραφιών, βίντεο απροσδιόριστης προέλευσης, φαρσών κ.α. Επίσης, η end-to-end κρυπρογράφηση επιτρέπει σε εκατοντάδες χρήστες να ανταλλάσσουν μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο πέρα από δυνατότητες επαλήθευσης από ανεξάρτητους fact checkers ή από την ίδια την πλατφόρμα.

Το WhatsApp θα κυκλοφορήσει ένα update για να θέσει σε ισχύ το νέο όριο προωθήσεων, αρχίζοντας από τη Δευτέρα, είπε στο Reuters ο Καρλ Γουγκ, επικεφαλής επικοινωνίας του WhatsApp. Όπως έγινε γνωστό, το update θα πήγαινε πρώτα στους χρήστες Android και θα ακολουθούσαν οι χρήστες iOS.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα