Η Αλβανία απαγορεύει το TikTok μετά τον θάνατο εφήβου
Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok για ένα χρόνο, ξεκινώντας από τις αρχές του 2025. Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή, ο οποίος μαχαιρώθηκε από συμμαθητή του σε ένα περιστατικό που φέρεται να ξεκίνησε από καυγά στα social media. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η απαγόρευση αποσκοπεί στην προστασία των νέων και στην αντιμετώπιση της βίας που προάγεται μέσω της εφαρμογής.
Λόγοι για την Απαγόρευση
Το περιστατικό που οδήγησε στην απόφαση συνέβη τον Νοέμβριο, όταν ένας 14χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του σε μια συμπλοκή κοντά σε σχολείο στην Τίρανα. Οι αρχές αναφέρουν ότι η διαμάχη είχε αρχίσει διαδικτυακά. Ο Ράμα τόνισε ότι το TikTok έχει συμβάλει στην αύξηση της βίας και του εκφοβισμού μεταξύ των νέων, αναφέροντας ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για την επιρροή της πλατφόρμας στα παιδιά τους.
“Για ένα χρόνο, θα το κλείσουμε εντελώς για όλους. Δεν θα υπάρχει TikTok στην Αλβανία”, είπε ο Ράμα.
Αντίκτυποι της Απόφασης
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με ορισμένους να την θεωρούν παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ίνα Ζούπα χαρακτήρισε την κίνηση ως “δικτατορική” και “κατάχρηση εξουσίας”. Ενώ πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν την κίνηση ως απαραίτητη για την προστασία των παιδιών, άλλοι θεωρούν ότι η απαγόρευση είναι μια “δικτατορική” λύση που δεν αντιμετωπίζει τα υποκείμενα προβλήματα της κοινωνίας
H απαγόρευση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ασφάλεια των σχολείων, που περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της αστυνομικής παρουσίας και εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς και μαθητές. Από την άλλη η εταιρεία δήλωσε ότι αναζητά άμεσες διευκρινίσεις από την αλβανική κυβέρνηση σχετικά με την απαγόρευση και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό είχαν λογαριασμούς στο TikTok.
Συμπέρασμα
Η απαγόρευση του TikTok στην Αλβανία αναδεικνύει τις ανησυχίες σχετικά με την επιρροή των social media στους νέους και τη σύνθετη σχέση μεταξύ τεχνολογίας και κοινωνικών προβλημάτων. Η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά σε αυτή τη δραστική κίνηση με σκοπό να προστατεύσει τη νεολαία, ενώ παράλληλα προγραμματίζει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για να ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία.