22 Δεκεμβρίου 2024

Techlog.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Εσείς πόσο χρόνο ξοδεύετε μπροστά στην οθόνη;

Οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίρνουν τα τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στα υπνοδωμάτιά τους ή ...
41931 | Techlog.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
0
(0)

Loading

Οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίρνουν τα τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στα υπνοδωμάτιά τους ή να τα χρησιμοποιούν κατά τη ώρα του φαγητού, σύμφωνα με τους κορυφαίους γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δύο είναι οι συστάσεις από τις οκτώ συμβουλές που εξέδωσαν οι επικεφαλής ιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου για να καθοδηγήσουν τους γονείς σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της χρήσης της τεχνολογίας από τα παιδιά τους.

“Ο χρόνος που αφιερώνεται στο διαδίκτυο μπορεί να αποφέρει μεγάλο όφελος στα παιδιά και τους νέους, παρέχοντας ευκαιρίες για εκμάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και να επιτρέψει στους νέους να βρουν χρήσιμες και επικοιδομητικές πληροφορίες”, δήλωσε η Dame Sally Davies, επικεφαλής ιατρός στην Αγγλία.

“Αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο προσεκτική προσέγγιση ώστε οι συμβουλές μας να βοηθήσουν τα παιδιά να ωφεληθούν πραγματικά από το διαδίκτυο και παράλληλα να παραμείνουν και προστατευμένα”.

Ενώ η ομάδα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την έκδοση οδηγιών σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο ή μπροστά σε οθόνες, υπάρχουν στοιχεία για τις ευρύτερες πτυχές της χρήσης τεχνολογίας από παιδιά, με βάση το πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές στις δραστηριότητες τους, συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου.

Μεταξύ άλλων ζητήθηκε από τους γονείς και τους φροντιστές να συμβουλεύουν στα παιδιά να μην κοιτάζουν τις οθόνες όταν διασχίζουν το δρόμο και να τους εξηγούν το λόγο που χρησιμοποιούν τις συσκευές τους.

Οι γονείς από τη μέρια τους επιπλήττονται διότι τους ζητείται να περιορίσουν και αυτοί τη δική τους ενασχόληση με τα κινητά, teblets κ.λ.π. και να καθίσουν και να συζητήσουν για την πιθανή κακή χρήση εικόνων, λέξεων και online βίντεο με τα παιδιά τους.

“Οι γονείς και οι φροντιστές δεν πρέπει ποτέ να υποθέτουν ότι τα παιδιά είναι ευχαριστημένα με το να δημοσιεύονται οι φωτογραφίες τους”, όπως σχετικά αναφέρεται. “Ισχύει για όλους: σε περίπτωση αμφιβολίας, μην ανεβάσετε ποτέ κάποια φωτογραφία του παιδιού σας!”

Οι κατευθυντήριες γραμμές έρχονται λίγες μέρες μετά την έκθεση της επιτροπής για την επιστήμη και την τεχνολογία που επισημαίνει την έλλειψη εμπεριστατωμένης έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης οθονών από τους νέους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μελετών που διερευνούν το θέμα αυτό.

Τονίζεται επίσης, από ένα σχόλιο από τους επικεφαλής ιατρικούς υπαλλήλους που συνοδεύει τις κατευθυντήριες γραμμές, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι απαιτείται άμεση δράση από την κυβέρνηση, τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και δικτύωσης και τις εταιρείες τεχνολογίας για τη διαφύλαξη των νέων. Μεταξύ των προτάσεών τους είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας να υπογράφουν εθελοντικά έναν κώδικα συμπεριφοράς για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, πριν από την πιθανή θέσπιση νέων νόμων.

Συμπληρωματικές συστάσεις αντικατοπτρίζουν όσα επεσήμανε και η επιτροπή, περιλαμβανομένων των προσκλήσεων προς τις εταιρείες τεχνολογίας να μοιράζονται ανώνυμα δεδομένα για την ενίσχυση της έρευνας. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν επίσης ότι όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των παιδιών και να ξέρουν πώς πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν.

Ο Andy Burrows, ο επικεφαλής της παιδικής ασφάλειας στο διαδίκτυο στο NSPCC, συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

“Για πάνω από μια δεκαετία, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους νέους χρήστες τους και δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο περιμένοντας να επανορθώσουν για τις πράξεις τους”, δήλωσε.

“Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, να καταστήσει τα κοινωνικά δίκτυα υπεύθυνα και να επιβάλει και πρόστιμα εάν χρειαστεί και εάν δεν καταφέρουν να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή”.

Ο Dr Bob Patton, λέκτορας της κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι είναι αδύνατο προς το παρόν να διαχωρίσουμε το χρόνο της οθόνης σε “καλό” και “κακό”, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενο.

“Το να ασχολείσαι με μία σελίδα κοινωνική δικτύωσης δεν είναι το ίδιο με την έρευνα για ένα έργο ή μία εργασία – σαφώς αυτές είναι πολύ διαφορετικές δραστηριότητες – αλλά αυτή τη στιγμή όλα συμψηφίζονται για να απαντηθεί το ερώτημα «πόσο χρόνο ξοδεύετε μπροστά στην οθόνη»,” είπε.

Οι αρμόδιοι συμβουλεύουν γονείς και φροντιστές:

  1. Να έχετε αρκετό και ποιοτικό ύπνο. Αφήστε τα τηλέφωνα και τις συσκευές έξω από την κρεβατοκάμαρα σας όταν πάτε να ξεκουραστείτε.

  2. Μιλήστε με τα παιδιά σας για τη δημοσίευση φωτογραφιών και πληροφοριών στο διαδίκτυο και για το πώς μπορούν να παραποιηθούν μερικές φορές φωτογραφίες ή και λέξεις ακόμα από επιτήδειους.

  3. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα παιδιά σας γνωρίζετε και τηρείτε την πολιτική του σχολείου σας για την “ώρα της οθόνης”.

  4. Κάντε  διάλειμμα μετά από μερικές ώρες καθισμένοι ή ξαπλωμένοι κοιτώντας κάπου αλλού και χαλαρώστε.

  5. Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να μην κοιτάζουν τις οθόνες όταν διασχίζουν το δρόμο ή κάνουν κάποια δραστηριότητα διότι τους αποσπά την προσοχή.

  6. Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τη χρήση οθονών και τι παρακολουθούν. Μια αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να είναι ένα σημάδι άγχους – βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι μπορούν πάντα να μιλήσουν σε έναν ενήλικα εάν αισθάνονται άβολα με την οθόνη ή τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  7. Κάντε τακτικά διαλλείματα χωρίς οθόνη και προσπαθείστε να συνομιλείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τριγύρω σας έτσι ώστε και τα παιδιά να δίνουν και αυτά την πλήρη προσοχή τους.

  8. Δοκιμάστε να αξιοποιήσετε διάφορες λειτουργίες που έχουν ορισμένες συσκευές και πλατφόρμες για να μπορείτε να παρακολουθείτε τον χρόνο που ξοδεύετε κοιτάζοντας τις οθόνες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα τα ως άνω είναι μια ελεύθερη μετάφραση από το άρθρο που αναφέρεται παρακάτω και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κατευθυντηριες οδηγίες ή συμβουλές.

Πηγή

George S. Metallidis

TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

About The Author

Δείτε ακομα